Örgryte tvingas till kval

Uppdaterad
Publicerad

Örgryte tvingas till kval för att hålla sig kvar i superettan.

Det står klart efter att Norrby vunnit sig upp på säker mark i dag – samtidigt som Göteborgsklubben föll tungt 1-2 mot Värnamo.

Det blev ett superdrama i getingboet kring superettans sista kvalplats ned till division 1. Totalt fem lag riskerade att sluta på den ovissa trettondeplatsen i tabellen som innebär kval om spel i superettan till nästa säsong.

Allra mest pressat var Norrby, som låg på kvalplatsen inför lördagens sista omgång och behövde poäng borta mot jumbon Åtvidaberg.

Men Nicklas Savolainen stillade Norrby-nerver tidigt när han gav sitt lag ledningen på straff 20 minuter in i matchen.

Och i och med att Melvin Frithzell tidigare gett IFK Värnamo ledningen hemma mot Örgryte var det plötsligt Göteborgs-klubben som flyttades ner på kvalplatsen. Gais spelade nämligen ut Varberg 3-0 hemma.

Möter Mjällby i kval

Örgryte jagade febrilt en kvittering och till slut tändes hoppet. Johan Elmander nickade in 1-1-kvitteringen och i det läget låg Gefle – överkörda 4-1 av Brommapojkarna i dag – tillfälligt på kvalplatsen.

Men söndagen tog ytterligare en trist vändning för Örgryte. Med kvarten kvar att spela sköt Oscar Johansson segern till Värnamo med sitt 2-1-mål.

När röken lagt sig på de olika arenorna stod det klart att Örgryte slutade på 36 poäng, precis som Gefle och Varberg – men med sämre målskillnad.

Därmed tvingas Öis kvala för att hålla sig kvar i superettan. Där möter man Mjällby först borta den 8 november och sedan hemma den 11 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.