Helsingborg blev klart för allsvenskan 2019 i kavaj. Foto: Bildbyrån

Helsingborg tillbaka i allsvenskan – tack vare rivalen

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborg kommer spela i allsvenskan 2019. Och HIF säkrade uppflyttningen i kavaj, med hjälp av antagonisten Landskrona som snodde poäng av AFC Eskilstuna.

– Jag siktar på SM-guld nu, säger en överlycklig Mohammed Abubakari till SVT Sport.

Superettans tabelltrea Eskilstuna behövde vinna hemma mot nästjumbon Landskrona för att serieledande Helsingborg inte skulle kunna fira avancemang till Sveriges högstaliga i fotboll.

Men 0–0 på Landskrona IP gör att helsingborgarna har sju poäng ner till Esklstunalaget och gör försprånget ouppnåeligt för AFC som har nu har två matcher kvar av årets superettansäsong.

Med hjälp av hemvändare som återvänt i sommar – bland andra Rasmus Jönsson och Markus Holgersson, och landslagsjätten Andreas Granqvist – har Helsingborg endast två förluster i ligan i år, och har sjutton segrar på tjugosju omgångar. Lagets bäste målskytt är islänningen Andri Runar Bjarnason som gjort fjorton mål och leder superettans skytteliga.

– Det är så stort. Otroligt! Jag vet knappt vad jag ska säga, säger Mohammed Abubakari till SVT Sport.

Du ska tidigare under året att Helsingborg var Sveriges bästa lag – nu har ni chansen att visa det nästa säsong?

– Ja. Det är svårt att visa det i superettan för lagen backar ofta hem mot oss. Men kolla på spelarna vi har i truppen, det är så mycket kvalitet. Vi är bäst. Folk tror inte det, men vi har toppspelare. Min prioritet nu är ett SM-guld, fortsätter han.

Tror du att Andreas Granqvist blir kvar?

– Vi får se. Jag hoppas det. Det här är hans stad, hans lag. Han är Sveriges bästa spelare.

Tillbaka efter kvalmiss

För två år sedan åkte Helsingborg ut ur allsvenskan, laget slutade på kvalplats i allsvenskan och förlorade sedan dubbelmötet med Halmstad. Den dåvarande tränaren Henrik Larsson lämnade klubben efter nedflyttningen.

Nu är alltså klubben tillbaka i allsvenskan, nästa superettanmatch för uppflyttningsklara Helsingborg är i morgon, lördag, borta mot Öster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.