Foto: BILDBYRÅN

Svensk VM-biljett i kväll – en miljardsmäll för Fifa

Uppdaterad
Publicerad

En italiensk VM-miss i kväll vore ett historisk fiasko för den stolta fotbollsnationen.

Det vore också ett ekonomiskt fiasko för det internationella fotbollförbundet, Fifa.

Italienska tv-chefer hävdar att Fifa går miste om motsvarande nära en miljard kronor om Sverige drar det längsta strået i kväll.

Det är den italienska nyhetsbyrån ANSA som har pratat med flera källor i den italienska tv-branschen. Och källorna är överens:

Om Italien missar VM tappar de italienska tv-rättigheterna mer än hälften i värde.

VM-kval fotboll

”Med Rai och Sky (två italienska tv-kanaler reds anm.) kan Fifa tjäna drygt 180 miljoner euro från tv-rättigheterna på den italienska marknaden. Utan Italien kommer det att bli svårt att nå upp över 80 miljoner euro, säger en högt uppsatt tv-chef till ANSA.

Dråpslag för förbundet

Skillnaden på 100 miljoner euro motsvarar drygt 980 miljoner kronor. Då tar man inte hänsyn för eventuella höjningar i de svenska rättigheterna, men oavsett höjning är det inte i närheten av samma summor.

Enligt ANSA har italienska VM-matcher över 20 miljoner tittare, medan Sverige endast har drygt 9,9 miljoner invånare totalt.

Italienska tv-rättigheter som rasar i värde är också ett dråpslag för det italienska fotbollförbundet. Dessutom lär försäljning av den italienska VM-tröjan rasa. Till VM 2014 tjänade förbundet drygt 26 miljoner kronor på tröjförsäljning, uppger ANSA.

Sverige vann hemmötet mot Italien 1-0 i fredags. Returmötet spelas i Milano i kväll klockan 20.45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet