Rosengård fick äntligen jubla i cupen. Foto: Bildbyrån

Marta sköt cupguldet till Rosengård

Marta låg bakom allt när Rosengård vann ett efterlängtat guld i Svenska cupen. Brasilianskan spelade fram till två av målen och gjorde det tredje själv i 3-1-segern över Linköping. ”En bra match från alla”, säger Marta till SVT Sport.

Sju OS-silvermedaljörer fanns med totalt i de båda lagens startelvor, en dryg vecka efter finalen i Rio. Men det var en annan OS-spelare som var dominant när Rosengård besegrade Linköping och fick revansch för fjolårets finalförlust.

Brasilianska Marta, som blev helt utan medalj i hemma-OS, var ytterst delaktig i alla målen och kan nu fira sitt andra cupguld i Sverige efter segern med Umeå 2007. Vinsten är den första i Svenska cupen för Rosengård sedan 1997, och blott den tredje totalt.

Svarade direkt på Linköpings reducering

– I dag vaknade jag och tänkte bara på att vi skulle ta titeln. Alla jobbade jättehårt tillsammans och när vi hade möjlighet att göra mål så gjorde vi det på nästan alla sätt. Det här var jättebra för att glömma bort sånt som fortfarande gör ont, säger Marta till SVT Sport och syftar på fjärdeplatsen i OS.

Marta avgjorde matchen när hon i den 68:e minuten vände upp och sköt in 3-1, bara minuten efter Stina Blackstenius reducering för Linköping. Ett mycket viktigt mål rent psykologiskt och matchens sista skulle det visa sig.

Dessförinnan hade Marta först spelat fram Lotta Schelin till 1-0 i första halvlek och Lieke Martens till 2-0 direkt i andra halvlek.

Fakta: De senaste cupvinnarna

2014/2015: Linköping

2013/2014: Linköping

2012: Göteborg

2011: Göteborg

2010: Örebro

2009: Linköping

2008: Linköping