Östersund jublar efter historiska titeln. Foto: Bildbyrån

Cupguldet till Östersund efter storvinst

Uppdaterad
Publicerad

Östersund kommer att få kvala till Europa i sommar. I finalen av Svenska cupen vann man stort mot IFK Norrköping och tog sin första titel inför rekordpublik.    

– Det är en supersaga, säger succétränaren Graham Potter till TV12.

Matchuret hade inte ens nått 20 minuter innan Östersund hade fixat 2-0, inför 8 369 jublande fans på Jämtkraft Arena. Det är den största publiksiffran någonsin för Östersund på hemmaplan.

Redan efter åtta minuter nickade Sam Mensah in 1-0, sedan han fått gå upp helt omarkerad på en hörna. Tio minuter senare bredsidade Hosam Aiesh distinkt in tvåan i krysset, fint framspelad av Ken Sema.

Tidig reducering av Wahlqvist

Norrköping var inte alls med inledningsvis, men kom ut som ett nytt lag i andra halvlek. Linus Wahlqvist reducerade tidigt sedan han krutat in returen på sin egen straffmiss.

Man tryckte sedan på för en kvittering, men gick bet. Istället satte Östersund två sena mål. Först placerade Alhaji Gero in 3-1 innan Saman Ghoddos vackert satte bollen i krysset fram till 4-1. Efter slutsignalen jublade spelare och tränare ikapp med fansen.

– Det här är en supersaga. Vi hade en dröm om det här för några år sedan, men det var bara en dröm, säger succétränaren Graham Potter till TV12.

– Men det är många som har jobbat hårt för det här. Jag är väldigt stolt över spelarna, det är en fantastisk grupp, fortsätter engelsmannen som 2011 tog över Östersund, då i division 2.

”Det är galet”

Cupvinsten innebär att Östersund får kvala till Europa League i sommar. Inget dåligt resultat för en klubb som gjorde sin debut i Allsvenskan förra året, och som i flera år kaxigt deklarerat att man siktar på Europa.

– Det är galet, säger Potter apropå det stundande Europa-kvalet.

Fakta: Östersunds FK

Bildad: 1996

Hemmarena: Jämtkraft Arena

Allsvenska säsonger: 2

Tränare: Graham Potter

Aktuell: Cupvinnare efter seger hemma mot IFK Norrköping i finalen på skärtorsdagen.

Fakta: Senaste tio årens cupsegrare

2017: Östersund

2016: Häcken

2015: IFK Göteborg

2014: Elfsborg

2013: IFK Göteborg

2012: Ingen mästare, cupen fick nytt upplägg inför 2013

2011: Helsingborg

2010: Helsingborg

2009: AIK

2008: IFK Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.