Svenska cupen för damer ställs in. Foto: Bildbyrån

Svenska cupen för damerna ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Svenska cupen i fotboll för damer ställs in.

Beslutet togs av Svenska fotbollförbundets styrelse under dagen. Därmed kommer inte någon cupvinnare att koras.

Däremot är målet att fullfölja herrarnas cup.

Enligt ett pressmeddelande från förbundet stöds beslutet ”av en stor majoritet av de föreningar som berörs”.

”Vi har lagt stor vikt vid de synpunkter som har framförts från intresseorganisationerna och de deltagande föreningarna när vi fattat dessa beslut. Det känns naturligtvis mycket tråkigt att inte kora någon cupmästare på damsidan i år, men utifrån de omständigheter som råder är det ändå ett logiskt beslut”, säger förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson.

”Det jag har sagt hela tiden”

Peter Bronsman, ordförande i regerande cupmästaren Göteborg FC, anser att det är ett riktigt beslut.

– Det är mycket enkelt: Det jag har sagt hela tiden, på alla möten, är att man inte kan tvinga fram ett datum när man ska spela – för ingen vet när det går. Även om de stressar fram att vi eventuellt ska spela i juni så är det ingen som vet vad som händer i omvärlden. Jag tycker inte att man ska ta några beslut alls innan man vet. Får man ställa in saker på vägen, som svenska cupen, så får vi acceptera det. Jag tror att man måste coola ner sig i dessa tider, invänta besked, säger han till Göteborgs-Posten.

Bronsman säger vidare:

– Vi klarar oss utan det här i några månader. Sedan kommer vi att komma tillbaka med en helsickes kraft och vinna så många matcher vi kan. Men först måste samhället komma tillbaka.

Herrarnas cup fortsatt uppskjuten

Herrarnas cupturnering är fortsatt uppskjuten. Där har man kommit fram till kvartsfinalerna och har färre matcher kvar. Ett starkt vägande skäl till att försöka spela klar herrcupen är också att en plats i kvalet till Europa League står på spel.

”Med ambitionen att tävlingen ska fullföljas, vilket också är vad de deltagande föreningarna önskar. I herrcupen finns en Europaplats i potten och Uefas direktiv till nationsförbunden är att man ska anstränga sig till det yttersta för att dessa tävlingar ska avgöras på planen”, skriver Svenska fotbollförbundet.

SE MER: Lindahl om krisen: Hoppas klubbarna räddar även damerna (16 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.