Svenska fotbollförbundet lämnar nu in en polisanmälan. Foto: Bildbyrån

Svenska fotbollförbundet polisanmäler tidigare anställd

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd på Svenska fotbollförbundet, som fått sparken för att ha låtit sin egen förening ta del av bidragspengar man inte hade rätt till, polisanmäls nu.

Förbundsstyrelsen hade på fredagen ett extrainsatt möte för att diskutera den senaste tidens händelser.

SVT har tidigare avslöjat att en chef på SvFF, som tvingats lämna sin post, gett sin egen förening bidrag på drygt en halv miljon kronor från jämlikhetsprojektet ”Alla är olika – olika är bra”.

Förbundsstyrelsen har vid ett extrainsatt möte under fredagen beslutat att polisanmäla personen.

SVT Nyheter granskar

– Förbundsstyrelsen vill gå den här vägen och prova detta polisiärt. Vi tycker det här är en metod när man känner tveksamheter kring om saker har blivit rätt hanterade. Polisanmälan är ett vedertaget sätt att arbeta, säger ordföranden Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

– I det här fallet är det en enskild arbetare som kraftigt har svikit ett förtroende. Det har varit ett styvt arbete för vår organisation att få tillbaka resurserna och se till att medarbetaren är skild ifrån arbetet. Nu vill vi också se om det är något annat som skett.

SvFF har också uttalat ”ett helhjärtat stöd och fullt förtroende” för generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

– En enskild medarbetare har gjort ett grovt fel. Håkan Sjöstrand och hans medarbetare har hanterat en väldigt svår fråga och sett till att resurserna är tillbaka och att medarbetaren skiljts från sin tjänst. I mediabruset har Håkan Sjöstrand den senaste tiden fått oerhört mycket stryk och det har varit viktigt för oss att uttala vårt starka förtroende och vår stora sympati för det arbete han gör och har gjort.

Oberoende utredning

SvFF har tidigare beslutat att tillsätta en oberoende utredning av ärendet. Nu meddelar man att chefsrådman Dag Cohen fått uppdraget.

Resultatet ska redovisas den 10 december.

SE MER: Så gav SvFF-anställd bidrag till egna föreningen – flera gånger om (17 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet