Svenska spelare får chansen i Afghanistans landslag

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått undan för 20-åriga Saber Azizi från Malmö. För mindre än ett år sedan huserade han i division 3. Om mindre än en vecka gör han debut i det afghanska landslaget.

I vintras skrev han ett kontrakt med Landskrona BOIS. Sedan har det rullat på för den tekniska innermittfältaren.

När Afghanistans förbundskapten Petar Segrt såg Saber Azizi spela blev han förtjust. Tillsammans med fyra andra svenska killar åker han snart till Libanon på träningsläger.

– De spelar som ett lag. Man brukar säga att de är elva lejon på plan som kämpar mycket för varandra. Jag vill vara ett av de elva lejonen, säger Saber Azizi.

Afghanistan har under de senaste åren klättrat till plats 150 på världsrankingen och i höst ska laget kvala till de afghanska mästerskapen. Att förbundskapten Segrt letar efter spelare utanför Afghanistans gränser har en enkel förklaring.

– Talibanerna tillät inte fotboll. Så utvecklingen har stannat. Först nu har man börjat spela, det är därför de ligger lite efter i utvecklingen, förklarar Saber Azizi.

– Under de senaste åren har fotboll och andra sporter börjat växa. Det är jättekul att se den utvecklingen.

Svenska spelare i afghanska landslaget

Saber Azizi, Landskrona BOIS

Modaser Zekria, IK Brage

Norrlla Amiri, Trelleborgs FF

Noor Zadran, FC Rosengård

Edriss Hushmand, BK Olympic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.