• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Hanna Bennison i landslagströjan. Foto: Bildbyrån.

Svenska talangen Hanna Bennison världens dyraste värvning 2021

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade värvningen av Hanna Bennison var inte bara rekorddyr för Everton.

Det var världens dyraste övergång på damsidan i fjol, visar en sammanställning från Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

Det var många klubbar som ville lägga vantarna på en av världens största fotbollstalanger i somras. Super League-laget Everton drog till slut det längsta strået, och värvade den då 18-åriga Hanna Bennison från Rosengård.

Övergångssumman har inte offentliggjorts, men enligt Aftonbladet landade den någonstans mellan 1,5 miljoner och 2,3 miljoner kronor.

Women's Super League

Fem vägde tungt

Det är i så fall den största affären för en damallsvensk spelare, och Everton har också bekräftat det är klubbens dyraste damvärvning genom tiderna.

Nu visar det sig att det också var hela fotbollsvärldens dyraste övergång på damsidan 2021. I Fifas rapport över fjolårets transfermarknad hamnar Bennisons övergång överst. Näst dyrast var nederländskan Jill Roord, som gick från engelska Arsenal till tyska Wolfsburg. Därefter följer Alana Cook (Paris SG–OL Reign), Damaris Egurrola (Everton–Lyon) och Nikita Parris (Lyon–Arsenal).

Dyrast bland herrarna

De fem övergångarna utgjorde dessutom nästan 60 procent av den totala summan som damklubbarna spenderade på nyförvärv förra året. Den siffran landade på runt 19 miljoner kronor, vilket är nästan en fördubbling mot föregående år.

På herrsidan spenderade klubbarna mindre i fjol än 2020, men slutsumman är fortfarande på en helt annan nivå än inom damfotbollen. Totalt lade herrklubbarna nästan 44 miljarder kronor på nyförvärv och dyrast av alla var Romelu Lukaku som lämnade italienska Inter för engelska Chelsea. Enligt uppgift betalade Chelsea runt 1,2 miljarder kronor för belgaren.

Lukakus följdes närmast på listan av Jadon Sancho (Borussia Dortmund–Manchester United) och Achraf Akimi (Inter–Paris Saint-Germain).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Women's Super League

Mer i ämnet