Eriksson: ”Zlatan är lite för bra för allsvenskan...”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk fotbolls allra tydligaste exporttrend är till USA och nordamerikanska ligan MLS.

I reportageserien #proffsliv besökte SVT Sport svenskkolonin i San Jose Earthquakes.

– Att MLS är någon pensionärsliga stämmer inte. Man vill ta hit skickliga spelare som ligger bra till i sina karriärer och inte bara kommer hit för att hämta de sista stålarna, säger tränaren Mikael Stahre till SVT Sport.

När Zlatan Ibrahimovic blev klar för Los Angeles Galaxy blev han den sjunde svensken som bara i vinterfönstret gick till MLS. I hans värste konkurrent finns tre av svenskarna – tränaren Mikael Stahre och spelarna Magnus Eriksson och Joel Qwiberg.

– Det har slussats in mycket bra spelare, många sydamerikanska spelare, säger Magnus Eriksson om ligan.

Är MLS bättre än allsvenskan?

– Jag skulle säga att Zlatan hade väl varit lite för bra för att spela i allsvenskan kanske...

Se hela reportaget här:

Här är svenskarna i MLS

Zlatan Ibrahimovic, Los Angeles Galaxy

Samuel Armenteros, Portland Timbers

Anton Tinnerholm, New York City FC

Magnus Eriksson, San Jose Earthquakes

Johan Blomberg, Colorado Rapids

Joel Qwiberg, San Jose Earthquakes

Gabriel Somi, New England Revolution

Axel Sjöberg, Colorado Rapids

Gustav Svensson, Seattle Sounders FC

#Proffsliv – så gjorde vi

Under januari månad kartlade SVT Sport alla svenska utlandsproffs inom fotboll, ishockey, handboll, basket och volleyboll. I begreppet proffs tog vi in alla spelare som tillhör en utländsk förening som utövar elitidrott, vi tog inte hänsyn till exempelvis storlek på inkomst för spelarna (vissa lever väldigt gott på sin idrott, andra tjänar ganska lite).

Vi är medvetna om att transfermarknaden ständigt rör sig i sporterna och att det både kan saknas en del spelare medan andra kanske bytt klubb, nyligen slutat eller flyttat hem. Ser du uppenbara fel så tipsa gärna via mejl eller sociala medier.

Källor: handbollskanalen.se, Svenska basketförbundet, Svenska volleybollförbundet, fotbollstransfers.com, Soccerway, eliteprospects.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.