Svenske fotbollsproffset – på Färöarna

Uppdaterad
Publicerad

Ken Fagerberg var en av Sveriges hetaste unga spelare för 10-12 år sen. Han blev proffs i Danmark, Midtjylland, och drömmen fanns om att en gång få spela i de stora ligorna. Men karriären blev inte riktigt som han tänkt sig. Efter stora problem utanför planen är han nu proffs på – Färöarna – sen drygt 2,5 år.

– Ibland kan jag känna att det är synd att jag inte levt som jag borde. Å andra sidan är man som man är. Jag har ofta sökt mig till personer som hamnat snett i kriminalitet och missbruk. Fast jag tror inte jag hade passat för ett liv som seriöst fotbollsproffs.  Jag har har alltid gått mina egna vägar, säger Ken Fagerberg till Svt Sport.

2007 gjorde han succé i Örgryte i Superettan. Det blev 12 mål den säsongen. Efter en U21-landskamp köptes han året efter av Midtjylland i Danmark.

Mycket pekade på att Ken Fagerberg skulle vidare mot de stora ligorna i Europa. Det blev tvärtom. Efter att ha spelat i ytterligare två klubbar (Viborg och Horsens) hamnade har efterhand snett i livet utanför planen. Han hade ”fel” vänner och fick stora problem med bland annat alkohol.

Han återvände till Sverige och två klubbar (Assyriska och Ljungskile) utan att lyckas fotbollsmässigt.

Avgörande beslut

Han fattade ett drastiskt beslut och flyttade med sin danska flickvän, Lykke, till – Färöarna. De har nu två barn, Elias och Olivia, och har nu bott i det lilla isolerade öriket i Nordatlanten i 2,5 år!

Han gjorde det mycket för att komma bort från sitt tidigare liv. Först spelade han för klubben 07 Vestur. Men när laget åkte ur högsta serien flyttade han den här säsongen till TB Tvöroyri, på den sydligaste ön, Suduroy. Två timmar med båt från huvudstaden Torshamn.

– Det har väl gått sådär för mig när det handlar om fotbollen. Har haft en del skador. Jag tjänar i alla fall pengar så jag klarar mig, en knegarlön. Men jag trivs här på Färöarna. Det har varit viktigt för mig att flytta hit. Få lugn och ro. Bra för familjen också. Och dom långa promenaderna jag gör varje dag i den vackra naturen har gett mig lugn och ro i sinnet, säger Ken Fagerberg.

På torsdag spelar Sverige mot just Färöarna i EM-kvalet.

– Många av spelarna här jobbar heltid på till exempel fiskfabriker på dagarna och tränar fotboll på kvällarna. Men det finns många duktiga spelare och flera lag i ligan håller superettannivå, helt klart. Fast Sverige borde vinna matchen ganska klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.