Den åtalade ex-allsvenske spelaren anländer till tingsrätten. Foto: Andreas Hillergren/TT

Svenske utlandsproffset friad av tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare allsvensk fotbollsspelare stod åtalad för att ha tagit ett gult kort – i utbyte för att få låna 300 000 kronor.

Nu har Malmö tingsrätt kommit med domen.

De valde att fria spelaren.

Däremot fälldes en landslagsspelare i futsal.

Åklagaren Staffan Edlund yrkade på en villkorlig dom och dagsböter för den tidigare allsvenske spelaren, som de senaste åren spelat i utländska proffsklubbar. Enligt åklagarsidan tog han ett gult kort avsiktligt i en allsvensk fotbollsmatch våren 2019 och som tack för detta fick han låna 300 000 kronor av två medåtalade män.

Det nekade dock spelaren till när han förhördes i tingsrätten,

Matchfixning

– Absolut inte. Jag är fotbollsspelare. Jag har spelat fotboll i hela mitt liv. Jag hade aldrig offrat min karriär för en sån sak. Det finns inte, sade han bland annat.

”Talar för en överenskommelse”

I dag, två veckor efter att rättegången avslutades, kom domen. Och tingsrätten valde att gå på den åtalade spelarens och dennes försvarares linje. Spelaren friades.

”Tingsrättens slutsats är att omständigheterna med viss sannolikhet talar för att överenskommelse om lån träffats mot att fotbollsspelaren agerade på visst sätt i kommande match och att bettarna därmed skulle vinna pengar genom fusk. Med hänsyn till de tilltalades förklaringar och utredningen i målet kan tingsrätten dock inte dra en tillräckligt säker slutsats”, skriver tringsrätten.

Två andra fälls

Även en av de andra spelarna, som har spelat i det svenska futsallandslaget, friades för inblandning i den ex-allsvenske spelarens fall.

Däremot dömdes två av de andra åtalade spelarna, för mutbrott och spelfusk kopplat till ett division 3-lag. Vid sex olika tillfällen ska en av dessa personer har betalat pengar till en spelare i division 3-laget, för att de skulle förlora matcher. Spelaren i det laget har även han spelat i futsallandslaget.

”Tingsrätten har konstaterat att det är fråga om ett upprepat mönster, att det finns sms som ger stöd för att det förekom matchfixning samt att de tilltalades förklaringar inte är trovärdiga. Spelaren och bettaren döms därför. De döms till villkorlig dom och ska betala de belopp som de tjänat på brottsligheten”, skriver tingsrätten.

Första rättegången om spelfusk

Förutom den villkorliga domen döms den tidigare futsalspelaren till 50 dagsböter om 120 kronor, medan personen som gav honom mutor enbart döms till villkorlig dom.

Rättegången var den första som handlade om den nya spellagen, som trädde i kraft den 1 januari 2019.

KLIPP: Matchfixning: Så kan det gå till (17 maj, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet