Linus Wahlqvist brände straffen som han själv ordnade. Foto: Bildbyrån

Mållöst i premiären – efter svensk straffmiss

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges premiärmatch i U21-EM blev mållös. Trots en straff lyckades laget inte besegra England.

– Jag kände mig rätt säker att jag ville ta den, kanske lite för säker, säger Linus Wahlqvist som blev fälld och brände straffen, till Kanal 5.

Trögstartat och slarvigt anfallsspel. Så såg de första 20 minuterna ut för de blågula spelarna. Sverige lyckades inte igång passningsspelet, något som innan matchen hade snackats upp som nyckeln till vinst.

Sveriges farligaste chanser

I den 27:e matchminuten sköt Pawel Cibicki, 23-åringen från Malmö FF, utanför efter ett välbehövligt svensk anfall. Drygt kvarten senare passade han fram till lagkapten Kristoffer Olsson i straffområdet, som dock inte lyckades få bollen på mål.

England avslutade första halvlek genom att kvicke anfallaren Jacob Murphy drev upp bollen och drämde på ett farligt skott strax ovanför ribban. I slutminuterna presterade Tammy Abraham ett konstnummer, men även där smet bollen utanför målramen.

Ribbträff av Cibicki

England fortsatte pressa Sverige i inledningen av andra halvlek. Då fick Pawel Cibicki till en klockren träff i ribban.

Carlos Strandberg bytte av Gustav Engvall och bytet bar frukt direkt. Strandberg fick nätet att dallra efter ett hårt skott strax utanför. Strax därefter var det Englands tur att få ribbträff, efter att en svensk försvarare skarvat ett engelskt skott.

Wahlqvist fick straff

20-årige backen Linus Wahlqvist blev fälld i den 80:e minuten och fick straff. Han slog den själv men sköt rakt på målvakten.

– Jag tänkte inte så mycket, utan hade varit säker länge på var jag skulle lägga den om det kom en straff. Det blev inte bra, man kan aldrig vara nöjd med en missad straff, säger Linus Wahlqvist till SVT Sport.

Englands målvakt Jordan Pickford säger så här om straffen:

– Jag behöll kylan, väntade ut honom och fick en bra räddning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.