Sverige får noll kronor för sitt VM-avancemang

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska herrlandslaget fick 80 miljoner kronor av Fifa när de kvalificerade sig till VM i Ryssland. Damerna däremot får ingen ersättning överhuvudtaget, trots avancemanget.
– Jag blir besviken och förbannad, säger Nilla Fischer till SVT Sport.

Efter att ha vunnit kvalgruppen och tisdagens match mot Danmark med 1–0 är Sverige klart för VM i Franrike nästa sommar.

Men damernas plats i VM är värt noll kronor – till skillnad från det svenska herrlandslaget som fick 80 miljoner kronor av Fifa när de säkrade VM-biljetten till Ryssland.

– Det finns ingen kvalificeringsersättning kopplat till dam-VM. Vi tycker att det borde finnas en ersättning till länder som kvalar in till VM, men det finns inte, säger Håkan Sjöstrand, generalsekretare på Svenska Fotbollförbundet, till DN.

Herrlandslagets succé innebar att bruttointäkten hamnade på runt 140 miljoner kronor, ett rejält klirr i kassan för det Svenska Fotbollförbundet. Men Fifa betalar endast ut pengar till damlandslag om de går vidare från gruppspelet i Frankrike.

– Jag har förhoppningar om att även damfotbollen ska få en ersättning, precis som herrfotbollen får, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Sportexpressen.

”Jag blir förbannad”

Den svenska landslagsstjärnan Nilla Fischer blir vansinnig när hon får höra att de inte får någon VM-bonus.

– Jag blir besviken och förbannad över att de pratar om att de jobbar för damfotbollen och vill utveckla den men sedan ser bonusen ut på det här sättet, noll kronor enligt vad media sa igår, säger Fischer till SVT Sport och fortsätter:

– Det känns ofta bara som en massa ord utan att det verkligen händer något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer