Sverige vann inför utsålt Gamla Ullevi – Hurtig hjälte

Uppdaterad
Publicerad

Publikfest på ett utsålt Gamla Ullevi.

Då blev det blågult segerjubel tack vare 2–1 i viktiga VM-kvalmatchen mot Finland.

– Det är vi som för matchen och vi förtjänar att vinna, säger matchhjälten Lina Hurtig.

Det var inte rakt igenom övertygande men Lina Hurtigs avgörande 2–1-mål i 80:e minuten såg till att det blev tre svenska poäng på nytt och Sverige har alltjämt vunnit samtliga matcher i VM-kvalet.

– Som det känns i dag var det jätteviktigt. Man får räkna tabellen senare men det är en skön seger, härligt, säger förbundskapten Peter Gerhardsson efter matchen.

Damlandslaget i fotboll

Sverige inledde i ett rasande tempo och skapade flera farliga chanser. Det skulle också komma ett tidigt ledningsmål.  Lina Hurtig slet sig loss och slog en perfekt djupledspassning till Fridolina Rolfö. Fri med målvakten gjorde Barcelonastjärnan inget misstag när hon distinkt placerade bollen i hörnet för 1–0 i den elfte minuten.

”Strålande mål”

Det var ett intensivt spel i första halvlek med en hel del blågula chanser. Men Finland var inte ofarliga och en kvittering skulle komma i den 29:e minuten. Linda Sällström stack i djupled, såg till att Magdalena Eriksson hamnade på efterkälken och fick en perfekt passning. Väl inne i straffområdet avslutade Sällström det fina anfallet med att smälla in bollen i det bortre krysset.

– Lite för dålig balans i Sverige. Men det är ett fantastiskt avslut och passning som finskorna bjuder på. Ett strålande mål faktiskt, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

Efter Sveriges frejdiga start hade det blågula spelet mattats av något och efter Finlands kvitteringsmål tog det ett tag innan man hittade tillbaka. Visserligen kom Sverige till en del chanser – några riktigt bra – men Finland hade betydligt mer boll än i matchinledningen.

Vackert segermål

Men det skulle till slut komma ett svenskt segermål.

Sverige hade sakteligen börjat spela bättre och bättre och i 80:e minuten fick man betalt för mödan. Det var Lina Hurtig som klev fram, men en stor del av målet ska tillskrivas Filippa Angeldahl. Mittfältaren slog ett perfekt avvägt inlägg mot bortre stolpen där Hurtig stormade fram och stötte in 2–1.

– Kvaliteten i den passningen... det där är hög klass, säger SVT:s expert Markus Johannesson.

Hurtigs mål blev också matchavgörande och Sverige toppar fortsatt gruppen efter att ha vunnit samtliga fyra matcher.

– Vi förväntade oss att Finland  är välorganiserade och bra i kontringsspelet. Det var en förväntad matchbild. Vi hade ett jätteläge efter 1–0 men när det blir 1–1 blir det match under  lång tid och vi får inte riktigt hål på de förrän slutet. Det var ett kämpastarkt Finland, säger Peter Gerhardsson.

VM-kval

Sverige logo

Sverige

2 - 1

Finland logo

Finland

Gamla Ullevi, Göteborg
Publik: 13429
Domare: Esther Staubli

Första halvlek

  • 1 - 0MålRolfö
    11'
  • 29'
    1 - 1MålSällström
  • 38'
    Gult kortSummanen

Andra halvlek

  • Gult kortCurmark
    52'
  • Rytting KanerydByteSchough
    60'
  • LarssonByteJakobsson
    74'
  • SegerByteCurmark
    74'
  • Gult kortLarsson
    79'
  • 2 - 1MålHurtig
    80'
  • 81'
    TunturiBytePikkujämsä
  • 85'
    CollinByteSällström
  • 90'+2'
    RantanenByteSainio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet