Finland drog det längsta strået i januariturnéns första match. Foto: Bildbyrån

Svensk förlust mot Finland i årets första landskamp

Sveriges herrar föll i årets första landskamp. Eero Markkanen sköt enda målet när Finland vann med 1-0 under januariturnén.

Samtidigt fick vi se första svenska tvillingparet i landslaget tillsammans sedan bröderna Ravelli.

Janne Andersson och hans unga landslag inledde 2019 med en förlust. Trots stort spelövertag i andra halvlek vann Finland med 1-0 efter Eero Markkanens mål i första halvlek.

Målet kom i den 22:a minuten. Markkanen, som har spelat i AIK och nu återfinns i Dalkurd, slängde sig fram och stötte in bollen från nära håll efter pass av Tim Sparv.

Herrlandslaget i fotboll

Kort därefter tvingades landslagsdebutanten Simon Tibbling utgå med en stukad fot. I andra halvlek tvingades ytterligare en debutant, Jonathan Augustinsson, kliva av med en lindad vad.

Irandust missade öppet mål

Sverige flyttade upp positionerna rejält i andra halvlek. Alexander Fransson var nära i den 70:e minuten men fick se sitt skott täckas.

Bara sekunder senare fick Daleho Irandust öppet mål men misslyckades, på något sätt, att träffa mål. Ytterligare någon halvminut senare hade Alexander Jeremejeff ett fint avslut i burgaveln.

Något svenskt mål blev det inte, utan det var snarare Finland som var närmare 2-0 på tilläggstid.

– Första halvlek är svag. Dels möter vi ett Finland som är ganska likt en ordinarie elva, medan jag ställer ganska många nya spelare på planen ihop. Jag upplever en viss nervositet och försiktighet hos spelarna, säger förbundskapten Janne Andersson till SVT Sport.

– I andra spelar vi spelar bra fotboll och skapar ett antal målchanser. Det är oerhört märkligt att vi inte gör mål på någon av chanserna. Men jag är jättenöjd med andra halvlek, fortsätter Andersson.

Första tvillingparet sedan Ravelli

Sverige får i stället jaga årets första seger mot Erik Hamréns Island på fredag.

När 22-årige Adam Andersson byttes in i den 64:e minuten gjorde han sin tvillingbror Joel sällskap på planen. Därmed fick vi se ett svenskt tvillingpar på planen samtidigt för första gången sedan bröderna Ravelli var med i landslaget på 1980-talet.