Jakob Johansson hjälte mot Italien

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har skaffat sig ett jätteläge att nå VM i Ryssland nästa sommar.

Detta efter 1-0-seger mot Italien i det första playoff-mötet på Friends – där inhopparen Jakob Johansson blev stor matchhjälte.

– Det är fortfarande en halvlek kvar, det blir en spännande match i Italien, säger han till SVT Sport.

Albin Ekdal tvingades utgå ryggskadad efter knappa timmen – då stod Jakob Johansson för ett succéinhopp när han efter bara fyra minuter på planen sköt in 1-0 via italienaren Daniele de Rossi, otagbart för Buffon.

Målet, hans första i A-landslaget, kom till i samband med ett inkast från Emil Krafth som Ola Toivonen i straffområdet nickade ut till Johansson som drog till direkt.

Herrlandslaget i fotboll

Italiensk stolpträff

Italien jagade kvittering och bäst läge hade Darmian som i den 70:e minuten drog bollen på volley – klockrent i stolpen.

Men trots fem tilläggsminuter lyckades Sverige hålla ut och ta med sig ett kolossalt viktigt resultat inför måndagens returmöte i Milano.

Verratti avstängd

Det var Sveriges första seger mot Italien i tävlingssammanhang på 30 år.

Smolk i bägaren för Italien var att storstjärnan Marco Verratti ådrog sig ett gult kort och därmed är avstängd i returmötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet