Foto: Bildbyrån

Så var VM-kvalet mot Danmark – minut för minut

Uppdaterad
Publicerad

Sverige besegrade Danmark på bortaplan och blev klart för VM. SVT Sports reporter Louv Brattgård liverapporterade – så här var matchen minut för minut.

Så går Sverige till VM

Den raka vägen

Sverige spelar oavgjort eller vinner borta mot Danmark i tisdagens avslutande VM-kvalomgång. Då vinner Sverige grupp 4 och går som en av sju gruppvinnare i Europakvalet direkt till VM i Frankrike nästa sommar.

Den snirkliga vägen

Sverige förlorar mot Danmark men blir en av de fyra bästa grupptvåorna (av totalt sju grupper), som gör upp om en sista VM-plats från Europa i ett playoffslutspel.

I nuläget ser det ljust ut för att Sverige ska bli en av de bästa tvåorna. Varken Wales från grupp 1 eller det lag som blir tvåa i grupp 7 kan bli bättre än Sverige.

För att Sverige ska nå playoff krävs dock fortfarande också att antingen:

1) Belgien tappar poäng mot redan VM-klara Italien (grupp 6),

2) Island tappar poäng mot Tjeckien (grupp 5),

3) Norge förlorar mot Nederländerna (grupp 3) och slutar på sämre målskillnad än Sverige, eller att

4) Skottland förlorar mot Albanien eller Schweiz förlorar mot Polen (grupp 2) samtidigt som endera lag slutar på sämre målskillnad än Sverige.

Den stängda vägen

Sverige förlorar mot Danmark och blir inte en av de fyra bästa grupptvåorna, och missar därmed playoff och därigenom VM för första gången.

För att det ska bli så måste flera resultat gå emot Sverige på tisdag: Norge ska ta poäng av Nederländerna, Belgien ska vinna mot Italien och Island ska vinna mot Tjeckien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget Fotboll

Mer i ämnet