Sverige kan fortfarande nå gruppsegern i VM-kvalet. Foto: Bildbyrån

Sverige kan hamna i svårt VM-playoff

Uppdaterad
Publicerad

Paraden mot fotbolls-VM stötte på patrull i Ukraina.

Sverige riskerar nu att missa gruppsegern, och kan hamna i playoff mot lag som Tyskland, England och Nederländerna.

– Det är ett riktigt getingbo, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

I dag samlas de svenska fotbollsdamerna inför VM-kvalets två avgörande matcher, hemma mot Ukraina på torsdag och borta mot Danmark på tisdag nästa vecka.

Sveriges 3–0-seger mot Danmark förra hösten innebar, såg det ut som, att Sverige skulle ha råd med en tvåmålsförlust i returen i Viborg, för att knipa gruppsegern.

Damlandslaget i fotboll

Men när Ukraina oväntat slog Sverige i början av juni ställdes förutsättningarna på ända. Och det är nu helt jämnt mellan de nordiska grannländerna i kampen om förstaplatsen, som ger den enda direktbiljetten från gruppen till VM i Frankrike 2019.

Oavgjort räcker – kanske

– Det är bra att vi har allt i våra egna händer fortfarande, och jag tror att vi tar gruppsegern. Om vi inte gör det så blir det ett jättetufft playoff, där fyra lag ska fajtas om en enda plats, säger Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors.

Oavgjort mot Danmark räcker förmodligen för att vinna gruppen, men riktigt så enkelt är det förstås inte.

Först ska nämligen Ukraina besegras på torsdag, och det har ju visat sig vara lättare sagt än gjort. Ukrainskorna har dessutom tändvätska i form av vetskapen att de fortfarande kan nå den viktiga andraplatsen.

Pressad Europamästare

De fyra bästa tvåorna i det europeiska kvalet – det är sju grupper totalt – går till playoff om en sista VM-biljett från Europa. Och även om Sverige så klart hellre når playoff än missar VM helt, så är det långt ifrån något drömscenario.

– Det är nog det tuffaste kvalet man kan gå in i. Med tanke på de nationer som ligger tvåa just nu, så kommer det att bli tufft, säger Marika Domanski Lyfors.

Hon syftar på att det är flera riktiga tungviktare som riskerar att hamna i playoff: Tyskland ligger tvåa i sin grupp och behöver förmodligen en seger mot Island för att vinna gruppen; England, semifinalist i EM i fjol, ligger en poäng bakom Wales, men har fortfarande allt i egna händer; Europamästaren Nederländerna toppar visserligen sin grupp, men har antagligen inte råd att förlora mot Norge i sista matchen om VM-platsen ska säkras.

Lättare förr

Kvaliteten på lagen som riskerar att missa VM är högre än någonsin tidigare. Annat var det när Marika Domanski Lyfors var förbundskapten 1996–2005.

– Då var det oftast så att man kunde gå igenom ett kval utan att tappa poäng, och det gör man sällan längre. Det är kniven mot strupen nu, säger hon.

– Men samtidigt är det väldigt positivt, det är hit vi har strävat hela tiden. Det har hänt jättemycket på damsidan, med många länder som går snabbt framåt. Det är så här vi vill ha det, vi vill inte att det bara ska vara några fåtal länder som fajtas. Det tyder på att utvecklingen går framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet