Sverige klart för sitt sjätte raka EM – Berg stor matchhjälte

Sverige stod för imponerade insats i EM-kvalet borta mot Rumänien.

På förhand hade oavgjort varit ett bra resultat. Svenskarna och framförallt Marcus Berg nöjde sig inte där.

Efter ett mål och en assist från Berg hade Sverige 2-0 redan innan halvtid – det resultatet stod sig och Sverige är klart för EM 2020.

– Jag är stolt och glad framför allt, vi har gjort en fantastisk resa genom hela kvalet, vi är otroligt glada att vara där, säger Emil Forsberg till SVT Sport.

Sverige är klart för EM 2020. De är det efter en storartad insats på bortaplan i Rumänien. Spelet och framförallt offensiven blev avgörande.

EM-kval fotboll

Faktum var att Sverige i 2-0-segern stod för två riktigt vackra mål. Det första, redan efter 16 minuter.

”Jag tror hela laget hade kul”

Den tidigare så kritiserade Marcus Berg var det som läckert nickade in ledningsmålet, men förarbetet från Emil Forsberg var nästan ännu vackrare. Leipzig-mittfältaren vann bollen vid mittplan – fortsatte längs kanten, förbi två rumänska försvarare, och trots att de hängde på honom lyckades han få in inlägget till Berg.

– Jag hade kul, jag tror hela laget hade kul, men det viktiga var att vi hade 2-0 i halvtid och sedan att jag fick vara med och bidra, det är alltid roligt, säger Emil Forsberg till SVT Sport.

– Det var kul att visa att jag kan spela bra fotboll, fortsätter han.

2-0, som också blev slutresultatet kom mentalt viktigt tio minuter före halvtidspausen efter ett drömanfall. Mikael Lustig spelade in bollen till Marcus Berg i straffområdet som vinklade fram den till en flygande Robin Quaison som tog emot bollen i fart och avslutade på halvvolley.

”Otroligt klassmål”

– Vilka mål vi får se. Ett otroligt klassmål – från Lustigs inspel till Berg, till den nätta fina touchen och sedan avslutet från Quaison. Wow, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog om 2-0-målet.

Sverige försvarade sig majestätiskt i den andra halvleken, Rumänien kom bara till halvlägen. I stället var det Albin Ekdal som var närmast ett nytt mål när han träffade ribban från nära håll.

– Just nu är det bara lättnad, glädje och stolthet. Det är svårt att ta in, det är bara fantastiskt, säger Quaison efter matchen.

Lottningen till EM sker den 30 november. SVT sänder lottningen.