Sverige möter Italien i playoff

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att möta Italien i playoff-spelet om en plats i fotbolls-VM i Ryssland till sommaren. Sverige inleder hemma på Friends fredagen den 10 november och returen sker i Italien måndagen den 13 november.

– Det blir två tuffa matcher men det hade det blivit mot alla lag. Nu är det skönt att vi vet vilket lag det blir. Italien är ett erfaret och bra lag och har bra historik, nu kan vi börja planera för matcherna, säger förbundskaptenen Janne Andersson i SVT:s sändning. 

Det kanske var tuffast möjliga motstånd att få Italien som i princip alltid går till mästerskapen.

VM-kval fotboll

– Det var den värsta lottning vi kunde få; och att vi får börja hemma också. De är så smarta och kan ro hem det resultat de vill och stänga matcher, det är så typiskt Italien, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

Matcherna spelas i dubbelmöten 9-14 november.

Lottningen skedde från ett soligt Fifa-högkvarter i Zürich.

Sverige har minusstatistik mot Italien

Sverige har aldrig slagit Italien under 2000-talet och hur man än vänder och vrider på det har Sverige minusstatistik mot dem. Det enda krysset kom efter Zlatan Ibrahimovics magiska klackspark i EM 2004 i Portugal. Senaste gången Italien missade att kvala in till ett VM-slutspel var 1958 då det gick i Sverige.

23 matcher – 6 segrar, 6 oavgjorda, 11 förluster

12 tävlingsmatcher – 4 segrar, 2 oavgjorda, 6 förluster

Matcher på 2000-talet – 0 segrar, 1 oavgjord, 4 förluster

I en omröstning på SVT Sports sajt ville blott åtta procent av de röstande ha Italien som motståndare i playoff,vilket var lägst av alternativen.

Fakta playoff:

Danmark – Irland 

Sverige – Italien 

Kroatien – Grekland 

Nordirland – Schweiz

Dubbelmötena avgörs mellan 9 och 14 november och det lag som står först börjar hemma. Fler mål på bortaplan avgör om det totala resultatet är lika. Om bortamål inte kan sära lagen åt väntar förlängning (2x15 minuter). Även där räknas bortamålsregeln. Vid oavgjort efter förlängning väntar straffsparkar.

Fakta: Fotbolls-VM 2018

Värdland: Ryssland.

Tidpunkt: 14 juni-15 juli 2018.

Spelorter: Moskva, Jekaterinburg, Kaliningrad, Kazan, Nizjnij Novgorod, Rostov, Samara, S:t Petersburg, Saransk, Sotji, Volgograd.

Arenor: Tolv (två i Moskva). Finalen spelas på Luzjnikistadion i Moskva, med kapacitet för 81 000 åskådare.

VM-klara länder:

Afrika: Egypten, Nigeria.

Asien: Iran, Japan, Saudiarabien, Sydkorea.

Europa: Ryssland (värdnation), Belgien, England, Frankrike, Island, Polen, Portugal, Serbien, Spanien, Tyskland.

Nord-, Centralamerika och Karibien: Costa Rica, Mexiko, Panama.

Sydamerika: Brasilien, Argentina, Colombia, Uruguay.

Lottning: 1 december 2017 i Moskva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet