Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Här är nationerna Sverige kan möta i kvartsfinal

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vann grupp C.

Nu väntar antingen Italien, Island eller Belgien i kvarsfinal.

Vad som avgör vilken nation det blir?

Nedan finner du en genomgång.

Sverige körde över Portugal med 5-0 och säkrade gruppsegern under söndagen. Det gör att man slipper möta vinnaren av grupp D, Frankrike, som sedan tidigare säkrat förstaplatsen. I stället väntar tvåan i den gruppen – och det är fortsatt öppet mellan Italien, Island och Belgien som samtliga gör upp om den platsen.

Under måndagskvällen möts Island och Frankrike samt Italien och Belgien.

– Jag föredrar nog Island. Italien har haft en uppåtgående kurva och har några duktiga spelare som Barbara Bonansea. Hon blir bättre och bättre. Hon fick hoppa in senast och gjorde det bra. Det finns bra spelare i det laget och jag är lite rädd för dem, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

Här är genomgången

Så vad gäller i striden om andraplatsen?

Island går vidare till kvartsfinal om man slår Frankrike, eller om det slutar oavgjort i måndagens båda matcher. Man tar sig även vidare vid förlust, förutsatt att Italien och Belgien slutar 0-0. Om den sistnämnda matchen i stället slutar 1-1 kommer andraplatsen antingen gå till Island eller Belgien baserat på i första hand målskillnad och sedan gjorda mål, därefter disciplinära poäng och slutligen koefficientpoäng. Om Belgien-Italien slutar 2-2 (eller annat oavgjort resultat) måste Island slå Frankrike för att gå vidare.

Italien tar sig vidare till kvartsfinal om man besegrar Belgien samtidigt som Island inte slår Frankrike. Italien är definitivt utslaget vid utebliven seger.

Belgien är klart för kvartsfinal om man slår Italien samtidigt som Island misslyckas att slå Frankrike. Belgien slås ut vid förlust eller spelar 0-0 mot Italien. Om matchen mellan Belgien och Italien slutar 1-1 och Island förlorar, kommer andraplatsen antingen att gå till Belgien eller Island på i första hand målskillnad och sedan gjorda mål, därefter disciplinära poäng och slutligen koefficientpoäng. Om Belgien spelar oavgjort och resultatet är något annat än 0-0/1-1, samtidigt som Island förlorar,så är Belgien vidare.

”De ska vi kunna spela ut”

– Vi såg vad Belgien kunde prestera mot Frankrike och att de gjorde det väldigt bra mot dem. Belgien gjorde det väldigt tufft för dem och fransyskorna vinner matchen bara med 1-2, säger Nannskog.

– Island tror jag passar Sverige bäst. Blågult är bättre på i stort sett allt. Kanske är det rätt så jämnt i de fasta situationerna. Island ska vi kunna spela ut.

Sverige spelar sin kvartsfinal på fredag, 21.00. Du ser matchen i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.