Sverige slog Norge på Olympia

Det blev svensk seger i kvällens landskamp inför 2 639 åskådare på Olympia i Helsingborg.

Matchen slutade 2–1 efter att Olivia Schough visat vägen med ett tidigt ledningsmål.

– Men vi måste slipa på vissa detaljer som vi inte gjorde bra, säger hon till SVT Sport.

I den 13:e minuten satte Göteborgsanfallaren fart i djupled och blev hårt uppvaktad av Norges Kristine Björdal Leine. Men Schough var stark och höll undan sin motståndare innan hon placerade in 1–0 med ett skott vid bortre stolpen.

– Det var fantastiskt skönt. Eftersom vi inte började matchen särskilt bra så var det väldigt skönt att få in 1–0 så pass tidigt, säger Schough till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

Leine, liksom resten av det norska försvaret, såg sedan rejält skakiga ut i samband med Sveriges 2–0-mål i den 32:a minuten.

Magdalena Eriksson störtade fram längs vänsterkanten och slog ett lågt inlägg som blev farligt. Norskorna misslyckades med att rensa undan bollen och Sofia Jakobsson fick skottläge vid bortre stolpen. Montpellier-stjärnans försök räddades, men i andraläget slog Kristine Björdal Leine olyckligt in bollen i egen målbur.

”För många bolltapp”

Båda lagen skapade sedan varsin riktigt het målchans innan pausvilan. Norge träffade ribban och Olivia Schough var nära ett andra mål i matchen.

Bortalaget ryckte upp sig i den andra halvleken, hade mycket boll och jagade en reducering, men målet kom inte förrän i den 85:e minuten genom Isabell Herlovsen.

– Vi tar med oss att vi gör två mål mot Norge som är ett bra lag. Sedan måste vi slipa på vissa detaljer som vi inte gjorde bra i dag, till exempel hade vi alldeles för många bolltapp och slarv i passningsspelet. Det ska vi göra bättre mot Italien, säger Olivia Schough.

Allsvenska duon Anna Anvegård och Julia Karlernäs fick för första gången chansen från start i A-landslaget. Båda byttes ut efter ungefär en timmes spel.

Förbundskapten Peter Gerhardsson var nöjd efter matchen.

– Jag är mest nöjd med resultatet och intensiteten i matchen, vi får en bra fajt i 93 minuter. Det som är bra är att vi vågar, vi hade kunnat spela insparkar hela tiden och inte riskera något på vår egen planhalva, men träningslandskamper är till för att testa saker och det gjorde vi nu, säger han till SVT Sport.

SVERIGES STARTELVA

1 Hedvig Lindahl – 4 Hanna Glas, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 6 Magdalena Eriksson – 7 Julia Karlernäs, 19 Anna Anvegård, 17 Caroline Seger – 10 Sofia Jakobsson, 20 Mimmi Larsson, 22 Olivia Schough.

Avbytare: 12 Cajsa Andersson (mv), 21 Zecira Musovic (mv), 2 Jonna Andersson, 9 Kosovare Asllani, 11 Stina Blackstenius, 13 Nathalie Björn, 14 Julia Roddar, 15 Anna Oskarsson, 16 Sandra Adolfsson, 18 Nina Jakobsson, 23 Elin Rubensson, 24 Julia Zigiotti Olme.