Sverige imponerade när Nya Zeeland nollades Foto: Bildbyrån/Discovery+

Sverige säkrade gruppsegern – slog Nya Zeeland

En nykomponerad startelva med hela åtta nya namn stoppade inte Sverige från att slå Nya Zeeland.

Fina mål av Anna Anvegård och Madelen Janogy säkrade gruppsegern när man vann med 2-0. Nu väntar Japan i kvartsfinal.

Bara Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Filippa Angeldal fanns kvar i startelvan från senast när Peter Gerhardsson valde att vila flera stjärnor.

Förändringarna märktes också inledningsvis i spelet, som var något hackigare.

Damlandslaget i fotboll

Men efter dryga kvarten lossnade det då Anna Anvegård nickade in 1-0 efter en hörna. Hennes nionde mål i landslaget.

Två spelare som fick chansen från start, Hanna Bennison och Madelen Janogy, samarbetade sig sedan fram till 2-0 då Janogy nickskarvade in ett fint inlägg från Bennison.

Innan paus var det dags för Nya Zeeland att skapa farligheter men Jennifer Falk, som även hon fick chansen från start, stod för en fin dubbelräddning. Och resultatet 2-0 stod sig i halvtid.

Gruppetta

I den andra halvleken fortsatte förbundskaptenen Peter Gerhardsson att möblera om när Amanda Ilestedt och Nathalie Björn ersatte Magdalena Eriksson och Jonna Andersson i backlinjen.

Tempot sjönk sedan något men Sverige fortsatte att skapa målchanser. I slutet var Emma Kullberg nära att utöka ledningen men försöket gick i ribban. Matchen slutade 2-0 och segern innebär att Sverige vinner sin grupp.

– Imponerad av Sverige. Det dom har gjort idag är inte enkelt. Att byta många spelare men ändå behålla strukturen och stabiliteten , säger SVT:s expert Markus Johannesson.

I kvartsfinal väntar Japan och matchen spelas på fredag.

Den andra matchen i Sveriges grupp mellan USA och Australien slutade mållöst.

KLIPP: Peter Gerhardsson och Sverige vann stort över USA – se målen här (21 juli)