Historiskt mål av Schelin när Sverige besegrade Ryssland

Lotta Schelin 1-0. Stina Blackstenius 2-0.

Tidigare kritiserade Lotta Schelin inledde målskyttet och Stina Blackstenius – som var ny i startelvan – utökade i andra halvlek när Sverige besegrade Ryssland.

Schelins mål gör henne historisk – bästa svenske EM-målskytt genom tiderna.

Innan matchen hade Sverige kritiserats för att målskyttet inte fungerat. När spelarna lämnade planen efter andra EM-matchen, hade bägge de startande anfallarna gjort mål i segermatchen.

– Det känns väldigt bra, väldigt viktigt för oss att få göra ett hyfsat tidigt mål. Det kändes som att vi hade trycket på Ryssland och de skapade inte så mycket. Det var skönt att få hjälpa laget och det var ett viktigt mål, men det viktigaste var tre poäng, sade Schelin till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

Dominerande halvlek

Lotta Schelin nickade in 1-0 till Sverige efter 22 minuters spel i en halvlek som Sverige dominerade. Bollinnehavet vann de gulblåa med 68-32% och Hedvig Lindahl i det svenska målet ställdes aldrig inför några farligheter.

Lotta Schelin inledde målskyttet för Sverige. Foto: Bildbyrån

Blackstenius målskytt

Sverige fick en bra start även på den andra halvleken. I den 52:a matchminuten visade Stina Blackstenius varför Pia Sundhage gjorde rätt som tog ut henne i startelvan. Detta när hon höll ifrån sig Daria Makarenko och med ryskan som ryggsäck över sin högra axel, kunde hon via stolpen placera in 2-0.

Den enda som försökte något framåt för ryskornas del var Elena Danilova. Hon försökte med några skott utifrån, men ingenting som blev farligt nere hos Lindahl mellan de svenska stolparna. Ett blekt Ryssland som nu får rikta in sig på att försöka slå Tyskland i sin sista match.

– Underbara tre poäng, att vi gör mål och att vi håller tätt där bak. Sedan är spelet bra stundtals, i andra halvlek blir det lite slarvigt och inte som vi hade tänkt oss, sade förbundskapten Pia Sundhage till SVT Sport.

– Det är skönt att våra forwards får göra mål, när man forward och får göra mål när det tjatas om att vi inte gör mål. Nu fick vi göra två mål, så nu öser vi på bara, fortsatt Sundhage.

Sverige i topp och Schelin historisk

Segern innebär att Sverige i detta nu toppar Grupp B. Klockan 20.45 startar Tyskland – Italien i SVT1 och SVT Play (sändningen startar 20.00).

Lotta Schelins mål var hennes sjunde i EM-sammanhang. Detta innebär att hon nu är den bästa svenska målskytten i ett Europamästerskap genom tiderna. Zlatan Ibrahimovic och Hanna Ljungberg – som Schelin tidigare delade förstaplatsen med – stannade bägge på sex mål.

Så går Sverige vidare i EM

Sverige kan gå vidare till kvartsfinal även vid förlust i den avslutande gruppspelsmatchen mot Italien. Men då får inte Ryssland besegra Tyskland.

Sverige går till kvartsfinal ...

... vid seger eller oavgjort mot Italien.

... vid förlust mot Italien om inte Ryssland vinner mot Tyskland.

Sverige vinner gruppen ...

... vid seger mot Italien samtidigt som Tyskland inte vinner mot Ryssland med större siffror.

... vid oavgjort mot Italien samtidigt som Tyskland och Ryssland spelar oavgjort.