Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån och TT

Sverige skyller Qatar-turnén på Fifa: ”Ett dåligt beslut 2010”

Uppdaterad
Publicerad

Det är idag exakt tre år tills premiärmatchen i fotbolls-VM i Qatar. Svenska fotbollförbundet har varit väldigt kritiska till valet av arrangörsland men har ändå valt att lägga sitt landslagsläger där i januari.

– Visst finns det dubier kring detta men bakgrunden är ju ett dåligt beslut 2010 som vi idag får leva med och då tycker vi det är bättre att vara där och påverka än att inte vara där, säger ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Valet av Qatar som arrangörsland för olika mästerskap har fått mycket kritik. Bristen på demokrati och mänskliga rättigheter har diskuterats, senast i samband med friidrotts-VM nu i höst.​

Trots kritiken väljer alltså det svenska fotbollförbundet att åka till landet i januari för att träna inför ett stundande EM-slutspel och VM-kval.

– Vi har lyssnat på människor som finns i Qatar och som faktiskt är föremål för de arbets- och levnadsvillkor som finns där och de uttrycker att de vill att vi ska vara där för det hjälper dem till en bättre framtid, säger Nilsson.

​Uefa uppmanar till bojkott

Bristen på mänskliga rättigheter och rätten att gå på fotboll har definitivt diskuterats av Karl-Erik Nilsson som även är förste vice ordförande i Uefa. För ett par veckor sedan fattade förbundet ett beslut om att rekommendera alla medlemsnationer att bojkotta matcher mot Iran och Saudiarabien. 

– Uefa:s beslut i slutet av september handlade om att fotbollsmatcher skall vara tillgängliga och öppna för alla oavsett kön. Det har funnits stora problem i Saudiarabien och Iran där man från myndighetsbeslut förvägrat kvinnor att gå och se fotbollsmatcher, säger Nilsson.    

Finns det anledning att utvidga rekommendationen till fler nationer där det råder brist på mänskliga rättigheter och där kvinnor diskrimineras? 

– Det finns ju alltid möjlighet att diskutera i de termerna men det här Uefa-beslutet var enbart kopplat till att vår fotboll skall vara tillgänglig för alla och att man inte ska stänga ute kvinnor från arenorna, säger Nilsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer