Foto: Bildbyrån

Sverige söker fotbolls-EM 2025: ”Vore en dröm”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige, Norge, Danmark och Finland vill tillsammans söka fotbolls-EM för damer 2025.

Det bekräftar Svenska fotbollförbundet på sin hemsida.

– Att spela ett stort mästerskap på hemmaplan vore en dröm, säger landslagsmålvakten Zecira Musovic till SVT Sport.

De nordiska fotbollsförbunden – Danmark, Finland, Färöarna, Island, Norge och Sverige – har sedan 2018 samarbetat för att undersöka möjligheterna att ansöka om ett stort mästerskap. Och nu går alltså Sverige, Norge, Danmark och Finland ihop, med stöd av Island och Färöarna, och vill söka EM 2025.

– Det är någonting jag tror att alla spelare drömmer om så det hade varit fantastiskt. Sen ur ett åskådarperspektiv hade det varit någonting viktigt och bra för svensk fotboll med tanke på den resa vi gör inom damfotbollen, säger Musovic.

KLIPP: Gerhardsson om senaste VM-kvaltruppen (12 okt)

En intresseanmälan ska lämnas in till europeiska fotbollsförbundet Uefa senast den 28 oktober. Även Polen har anmält intresse och beslut kommer att tas i december 2022.

– Jag tror att Sverige hade varit jättebra arrangörer i ett mästerskap. På damsidan har man kommit långt fram i utvecklingen. framför allt om man pratar om landslagsfotboll, säger Musovic.

Hur tror du att intresset skulle vara?

– I Sverige känns det som att landslagen är folkkära. Vi har många supportrar och folket vill följa oss. Jag vill följa vårt herrlandslag till exempel. Jag tror att supporten från det svenska folket hade varit underbar, säger hon.

Spelplatserna kommer i sådana fall delas mellan Sverige, Danmark, Norge och Finland.

”Vi har arbetat intensivt i nästan fyra år för att undersöka möjligheterna att arrangera ett stort internationellt mästerskap gemensamt. Vi är alla överens om att det är viktigt att arrangera mästerskap, och tillsammans har vi stora visioner för den fortsatta utvecklingen av damfotbollen. Det känns därför väldigt bra att vi nu beslutat oss för att vi vill ansöka om EM 2025”, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till förbundets hemsida.

Tidigare har de nordiska fotbollsförbunden haft siktet inställt på VM 2027 för damer. SvFF meddelar att det är något man fortsatt kommer att hålla sig informerade om.

1958, VM för herrar: Brasilien finalsegrade Sverige på Råsunda i Solna.

Övriga spelorter: Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Norrköping, Sandviken, Uddevalla, Helsingborg, Borås, Halmstad, Örebro, Västerås.

1992, EM för herrar: Danmark mästare efter finalseger mot Tyskland på Nya Ullevi i Göteborg. Sverige gick till semifinal.

Övriga spelorter: Stockholm, Malmö, Norrköping.

1995, VM för damer: Norge mästare efter finalseger mot Tyskland på Råsunda i Solna. Sverige gick till kvartsfinal.

Övriga spelorter: Gävle, Helsingborg, Karlstad, Västerås.

1997, EM för damer: Delat värdskap med Norge. Tyskland mästare efter finalseger mot Italien på Ullevål i Oslo. Sverige gick till semifinal.

Övriga svenska spelorter: Karlstad, Karlskoga.

2013, EM för damer: Tyskland mästare efter finalseger mot Norge på Friends arena i Solna. Sverige gick till semifinal.

Övriga spelorter: Göteborg, Norrköping, Kalmar, Växjö, Linköping, Halmstad.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.