Sverige klart för EM efter seger mot Island

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstag gav 1-0 – ett drömmål gav 2-0.

Det svenska landslaget är klart för EM 2022 efter tre poäng mot Island i Göteborg.

– Jag är överlycklig. Det var en riktig fajt därute, det var riktigt jobbigt, säger målskytten Olivia Schough till SVT Sport.

Sverige inledde nervöst mot Island, men det lossnade drygt halvvägs in i den första halvleken. Efter ett misstag från Islands backlinje kunde det svenska landslaget ta ledningen.

Glodis Perla Viggosdottir misslyckades när hon skulle nicka bort bollen. Sofia Jakobsson kunde istället komma rätt till bollen och enkelt skjuta in 1-0.

Damlandslaget i fotboll

Drömmål av Schough

Olivia Schough utökade för Sverige en timme in i matchen. Vid en omställning klev hon in i banan och sköt vackert in 2-0 i första krysset.

– Jag vet inte vad jag ska säga...jag har kämpat jäkligt hårt för det här. Jag är glad att jag la upp mitt mål att komma tillbaka till landslaget. Jag har spelat två matcher och gjort två mål. Jag kan inte vara mer än överlycklig nu, säger Schough till SVT Sport.

Island hade svårt att skaka om Blågult. Det svenska landslaget hade bra koll på matchen och vann till slut rättvist.

2-0-resultatet innebär att Sverige är klart för EM i England 2022. Det svenska landslaget har 19 poäng efter sju kvalmatcher, Island är tvåa med 13 poäng. Det är inbördes möte som räknas och därför är Sverige redan klart för EM.

– Vi är klara. Herregud, vad gött, säger Schough.

SVT sänder EM-slutspelet i England 2022.

Se målet i spelaren ovanför.

Se matchen och följ med i SVT Sports direktrapport här.

EM-kval damer

Sverige

2 - 0

Island

Gamla Ullevi, Göteborg
Publik: 0
Domare: Stephanie Frappart

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet