Foto: BILDBYRÅN

Sverige tränar på ”fula” avslut mot Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Segrarna i VM-kvalet läggs på hög. Men Sverige måste bli ännu mer effektivt, tycker förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Nu vill han se fler ”fula” avslut mot Ukraina på tisdag.

– Vi jobbar på det, säger anfallaren Stina Blackstenius.

Sverige vann med 4–0 hemma mot Kroatien i torsdags, och det var en sällan skådad överlägsenhet som visades upp på Gamla Ullevi. Den svenska matchanalytikern Anders Eriksson hade faktiskt aldrig sett på maken.

– Han har väl gjort 89 landskamper om man räknar in ungdomslandslag och så. Och han hade aldrig tidigare varit med om att ett lag inte har en enda kontroll av boll på sista tredjedelen. Men det hade inte Kroatien. På så sätt är det unikt, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Damlandslaget i fotboll

Det förklarar också varför Gerhardsson trots fyra svenska mål var missnöjd med effektiviteten. Inför bortamatchen mot Ukraina på tisdag har Sverige nött avslut.

Fula avslut.

– Precis, det är det vi har tränat på i veckan. Det handlar egentligen om att passa in bollen, säger Peter Gerhardsson.

Henry-modellen

Förebilden är den före detta anfallaren Thierry Henry, fransmannen som gjorde flest mål i Premier League-klubben Arsenals historia.

– Han är en av mina favoriter och gjorde enormt många mål. Men om man tittar på hur han gjorde sina mål så passade han in bollen, det var väldigt få skott i kryssen. Det är inte bara teknik, det handlar också om taktik och det mentala när man får lägen.

Stina Blackstenius, som gjorde två mål mot Kroatien men hade fler bra målchanser, håller med om att hon och övriga svenska spelare kan bli spetsigare när lägena kommer.

– Vi har ju jobbat på det och försöker att bli mer effektiva. Även för min del behöver jag bli lite mer effektiv i mina avslut, säger Montpellieranfallaren.

– Men det var skönt att göra mål i förra matchen, känslan är bra.

”Annars är det tjänstefel”

Ukraina förlorade hemma mot Danmark med 1–5 i fredags. Förlusten innebär att Ukraina måste vinna mot Sverige om laget ska ha någon möjlighet att ta sig till fotbolls-VM i Frankrike nästa år. Därför tror Peter Gerhardsson att spelet kan öppna upp sig.

– Om de spelar oavgjort mot oss, eller förlorar, så är de borta. Då kan de inte nå oss eller Danmark. Som tränare måste man ju försöka ta en sådan chans, det är ju tjänstefel annars, säger Gerhardsson.

Förutom Caroline Seger, som missar matchen, är alla spelare tillgängliga. Fridolina Rolfö, som åkte på en lårkaka mot Kroatien, tränade för fullt på söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet