Lindahl räddade svensk poäng mot Tyskland

Poäng direkt för Sverige i EM.

Premiärmatchen mot gruppfavoriten Tyskland slutade 0-0 – efter en sen jätteräddning av Hedvig Lindahl.

– Den där räddningen hon gör där nere... Yes! säger Pia Sundhage med ett brett leende.

Sverige inledde matchen piggast med tre hörnor de inledande fyra minuterna. På den sista nådde Linda Sembrant högst men nicken skickades utanför.

Med bollen i spel hade Sverige lite svårare att komma till målchanser i första halvlek, men även tyskorna hade svårt att bryta igenom ett defensivt starkt Sverige.

Till andra halvlek släppte Sverige lite på den höga pressen och tyskorna hade enklare att hitta igenom i offensiven.

Som när Anja Mittag var nära att styra in ett ledningsmål när hon stormade fram och slängde sig efter en inlägg från Dszenifer Marozsan – men avslutet något utanför.

Kort därefter kom Mandy Islacker ännu närmre när hon styrde ett flackt inlägg bara centimeter utanför den svenska stolpen.

Lindahl hyllas

Sverige satsade på kontringar i andra och med 20 minuter kvar av matchen sprang Stina Blackstenius till sig ett friläge. Hon försökte placera avslutet men tyska målvakten Almuth Schult räddade med en fin benparad.

– Det Blackstenius gör, det hade vi kunnat göra oftare. Men det här kommer bara bli bättre, säger Pia Sundhage till SVT Sport.

Matchens prestation stod i stället Hedvig Lindahl för i 82:a minuten. Dzsenifer Marozsan friställde Islacker i det svenska straffområdet med en läcker krossboll – och Islacker avslutade direkt på volley. Men Lindahl hann reagera och styra bollen över ribban.

– En fantastisk räddning av Lindahl, att hon hinner reagera. Hon visar att hon är en av de absolut bästa i världen. Om inte den bästa, konstaterar SVT Sports expert Markus Johannesson.

Mardrömssviten bruten

Inför kvällens match hade Sverige tio raka mästerskapsförluster mot Tyskland. Den mardrömssviten är nu bruten när svenskorna tar sin första poäng mot Tyskland i mästerskapssammanhang på 22 år.

–  Vårt försvarsspel lyckades vi med. Det hade varit ännu roligare om vi lyckats med vårt omställningsspel. Men det här bådar gott för fortsättningen, säger Sundhage.

Härnäst för Sverige väntar match mot Ryssland på Fredag. Ett rysk lag som besegrade Italien 2-1 under måndagen.