Hanna Bennison under en F17-landskamp i våras. Foto: Bildbyrån

Sverige vill se U21-EM för damer

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundet vill ha ett U21-EM för damer och har föreslagit det för Uefa.
– Det finns ett mästerskapsgap mellan U19 och seniorer för damer, förklarar generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Svenska fotbollförbundet har skrivit till Uefa med sitt förslag om att även damerna ska få ett mästerskap för U21-landslag, något Aftonbladet var först att rapportera om. På damsidan finns EM för U17 och U19, men inget U21, som det finns på herrsidan.

Håkan Sjöstrand var i kontakt med Uefa så sent som i går i frågan och ser positivt på det bemötande förslaget fått.

– Men det är ett förslag och det måste utredas och diskuteras först. Vi vill driva det här för att stärka damfotbollen och eftersom det finns ett gap mellan U19 och seniorer tycker vi att det behövs en turnering.

På frågan om när ett första U21-EM för damer skulle gå att få till svarar Sjöstrand undvikande. Men i SVFF:s förslag har man skrivit sommaren 2022 som exempel, med kvalspel som i så fall skulle inledas 2021.

Är det så också att Sverige är suget på att arrangera det första mästerskapet?

– Ha-ha. Så långt har vi inte kommit. Men det viktigaste nu är att få till ett U21-EM för damer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer