Klart: Tuff grupp väntar för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en tuff grupp för Sverige i VM.

Tyskland, Mexiko och Sydkorea.

Blågult vet nu vad som väntar i gruppen i VM 2018 i Ryssland, Sveriges tolfte VM-slutspel. Lappen där det stod ”Sweden” drogs i grupp F i Kreml-palatset i Moskva där grupplottningen genomfördes.

Dessförinnan hade Tyskland och Mexiko placerats i gruppen från seedningspott ett och två. Och från pott fyra, den med de lägst världsrankade landslagen, visades Sydkorea.

Herrlandslaget i fotboll

Regerande världsmästare

Så, det här är Sveriges motståndare i VM 2018 – Tyskland, Mexiko och Sydkorea. Tyskland är regerande världsmästare, vann finalen 2014 mot Argentina. Mexikos bästa spelare är anfallaren Javier Hernandez som till vardags spelar för West Ham. Och i en annan Londonbaserad Premier League-klubb hittar vi Sydkoreas största stjärna, Tottenhams mittfältare Heung-Min Son.

Sverige kommer att spela sina matcher på Nizjnij Novgorod-stadion i Nizjnij Novgorod, Fisjt-stadion i Sotji och Centralstadion i Jekaterinburg.

Sverige spelar 18 juni

Sverige öppnar mot Sydkorea den 18 juni på Nizjnij Novgorod-stadion som rymmer 44 889 åskådare, sedan väntar Tyskland den 23 juni på Fisjt-stadion med kapacitet på 47 659 och Sverige avslutar mot Mexiko 27 juni på Centralstadion med plats för 35 696 personer.

Eftersom Sverige hamnade i grupp F kommer en eventuell åttondelsfinal spelas mot ett lag från grupp E. Där finns landslagen Brasilien, Schweiz, Costa Rica och Serbien. Vinnaren i vardera grupp möter tvåan i den andra.

Sverige tog sig vidare till VM via en andraplats i sin kvalgrupp, placeringen före Nederländerna och efter Frankrike som svenskarna besegrade med 2–1 vid kvalmatchen på hemmaplan. Efter kvalet väntade ett avgörande playoff om avancemang till världsmästerskapet. Sverige lottades mot Italien och efter två mirakelinsatser. 1–0 på Nationalarenan, och sedan 0–0 på San Siro efter nittio minuters försvarande.

Detta blir Sveriges första deltagande i VM sedan 2006, då åkte herrlandslaget ut mot värdnationen Tyskland i åttondelsfinal.

VM i Ryssland 2018 avgörs mellan den 14 juni och 15 juli.

Grupperna i fotbolls-VM 2018

Grupp A: Ryssland, Saudiarabien, Egypten, Uruguay.

Grupp B: Portugal, Spanien, Marocko, Iran.

Grupp C: Frankrike, Australien, Peru, Danmark.

Grupp D: Argentina, Island, Kroatien, Nigeria

Grupp E: Brasilien, Schweiz, Costa Rica, Serbien

Grupp F: Tyskland, Mexiko, Sverige, Sydkorea

Grupp G: Belgien, Panama, Tunisien, England

Grupp H: Polen, Senegal, Colombia, Japan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet