Marika Domanski Lyfors, till höger, jobbar för utökade OS-trupper. Foto: Bildbyrån

Sveriges vädjan: Utöka OS-trupperna

Publicerad

Coronapandemi, värmebölja och intensivt spelschema gör OS-fotbollen extra krävande i Tokyo.
För att minska belastningen försöker nu flera länder, däribland Sverige, få igenom att trupperna ska utökas.
– Sista ordet är inte sagt, säger Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors.

I herrarnas pågående fotbolls-EM har landslagstrupperna utökats från 23 till 26 spelare på grund av coronapandemin. I damernas OS-turnering är taket redan från början satt till endast 18 spelare. Ytterligare fyra reserver får visserligen följa med till Tokyo, men de kan trots pandemin bara kallas in vid skada eller sjukdom.

Det har fått Sveriges fotbollförbund (SvFF) att agera och man har i flera skrivelser bett om att också reserverna ska ses som en del av huvudtruppen, något som Aftonbladet var först att rapportera om.

Inte gett upp

Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors har själv skrivit direkt till den på Internationella fotbollsförbundet (Fifa) som är ansvarig för OS-turneringen. Dessutom har SvFF skickat en officiell skrivelse till Fifa, som har skickat vidare frågan till Internationella olympiska kommittén (IOK).

Än så länge talar ingenting för att IOK ska lyssna på det örat, men Marika Domanski Lyfors har inte gett upp, trots att bara sex veckor återstår till OS.

– Jag fick svar från Fifa att det ligger på IOK. Och än så länge finns det inga planer på att man kommer att ändra den statusen. Men vi får se var vi landar. Sista ordet är nog inte sagt, säger Domanski Lyfors.

Reserver på plats i Japan

– Vi vill ju att de här fyra reserverna ska ingå i truppen, så att man kan använda hela truppen med tanke på återhämtning när det är en sådan situation som det är. Och när de ändå finns på plats.

Att utöka OS-trupperna är egentligen inget nytt önskemål från svenskt håll. Men förslaget har blivit särskilt aktualiserat i och med covid-19, och även med den förväntade hettan under OS i beaktande.

Det borde vara tillräckliga skäl för att utvidga trupperna till 22 spelare, säger Domanski Lyfors. Reserverna kommer ändå redan vara på plats i Japan, och ingå i den svenska landslagsbubblan.

– Man har att ta hänsyn till olika saker och jag har all förståelse för det. Men vi har under många år tyckt att trupperna har varit alldeles för små, säger Marika Domanski Lyfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer