Efter fiaskot – här är Sveriges väg till VM

Uppdaterad
Publicerad

Med fem raka trepoängare ångade Sverige på mot en bekväm gruppseger i damernas VM-kval i fotboll.

Men gårdagens chockförlust mot Ukraina var en kalldusch.

Trots det leder svenskorna fortfarande gruppen och har greppet om direktplatsen till nästa års slutspel i Frankrike.

Sverige hade i går chansen att säkra minst en andraplats i gruppen, men föll överraskande borta mot Ukraina med 0–1.

Eftersom Danmark samtidigt vann sin match mot Ungern står även de på 15 poäng, lika många som Sverige, men med ett måls sämre målskillnad. VM-hoppet lever också fortfarande för Ukraina som är trea med tio poäng.

Damlandslaget i fotboll

”Vann” mot Danmark i höstas

Mycket talar för att Sveriges sista match borta mot Danmark den 4 september blir direkt avgörande för gruppsegern, men först måste lagen göra jobbet mot Ukraina respektive Kroatien den 30 augusti.

Om båda lagen vinner i nästa match så räcker ett oavgjort resultat mot danskorna. Det eftersom inbördes möten avgör och Sverige i höstas tilldelades en 3–0-seger på WO efter en konflikt mellan de danska spelarna och det danska förbundet.

Om danskorna däremot skulle gå om i tabellen så gäller det att hamna bland de fyra bästa grupptvåorna av totalt sju för att nå playoff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet