Alexander Isak, tidigare i AIK. Foto: SVT Sport

SvFF agerar efter TV4:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en granskning av TV4:s Fotbollskanalen och Kalla fakta var ett hemligt agentnätverk inblandat i bland annat rekordförsäljningen av Alexander Isak. Nu jobbar Svenska fotbollförbundet (SvFF) för att återinföra kraven på agentlicens.

Måndagskvällens avsnitt av Kalla fakta, ”Fotbollssyndikatet”, granskar ett agentnätverk som har varit inblandat i flera stora svenska spelarövergångar, bland annat när Alexander Isak såldes från AIK till Dortmund. I programmet beskrivs bland annat hur nätverket genom hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar.

En före detta AIK-spelare som misstänks ha försökt rigga matchen IFK Göteborg–AIK i våras jobbar också som agent. Enligt TV4 har han kopplingar till nätverket och ska också ha varit delaktig i Isaks övergång.

Vill återinföra registrering av agenter

Internationella fotbollsförbundet Fifa slopade 2015 kraven på en agentlicens och svensk fotboll följde efter. Men SvFF vill nu återinföra en registrering av agenter.

– Tittar man, med facit i hand, på de uppgifter som har kommit fram så har vi sett ett behov av att ändra på det här, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette i programmet.

”Det finns kriminella element”

Sedan före sommaren är ett förbundsförslag ute på remiss till klubbarna om att återinföra registrering och certifiering av spelaragenterna, skriver Dagens Nyheter.

– Det handlar framför allt om alla de uppgifter vi har fått från inte minst polisen, som har identifierat att det finns kriminella element som har tagit sig in i den här världen, säger Hübinette till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer