Presschefen Niklas Bodell känner sig säker på säkerhetsarbetet. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Förbundet förstärker säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Efter terrorattentatet i Frankrike förstärks säkerheten inför Sverige–Danmark.
Matchen kommer inledas med en tyst minut, och spelarna kommer bära sorgband.

För att hedra offren i Paris kommer matchen att inledas med en tyst minut och spelarna kommer att bära sorgband, meddelar förbundet.

Svenska fotbollförbundet har följt utvecklingen efter gårdagens attacker i Paris, som bland annat skedde intill Frankrikes nationalarena.

Men åskådarna ska inte känna sig otrygga.

– Vi snäpper upp säkerheten, säger förbundets säkerhetsansvarige Anders Sigurdsson till SVT Sport.

”Viker oss aldrig för terrorismen”

Terrrorattackerna i Frankrike gör inte Friends Arena till en osäker plats. Det slår Svenska fotbollförbundets kommunikationschef Niklas Bodell fast.

– Vi kan garantera att vi gör vad vi kan för att åskådarna i kväll ska känna sig trygga i samband med att de besöker arenan. Det kommer de att kunna göra också, säger han till SVT Sport.

Matchen kommer inte att ställas in.

– Tvärtom skulle jag nästan vilja säga. Att genomföra matchen är ett sätt att visa att vi aldrig viker oss för terrorismen. De goda krafterna ska segra. Där tror jag att fotbollen har en viktig roll att spela, säger Bodell till TT.

Ökar antalet visiteringar

Säkerhetsansvarige Anders Sigurdsson ger samma bild.

– Vi har hög säkerhet normalt kring våra arrangemang, men vad vi gör nu är att snäppa upp den litegrann. Vi ökar antalet visiteringar och gör extra kontroller av området, säger han till SVT Sport.

– De åtgärder vi gör är för att våra besökare ska känna en trygghet när de kommer hit.

”Jag har full tilltro”

Det danska förbundets direktör Claus Bretton-Meye är trygg med det svenska säkerhetsarbetet.

– Jag har full tilltro till att de svenska och danska säkerhetsmyndigheterna har full kontroll över situationen och säkerställer de bästa förhållanden för både laget och våra många fans – både före, under och efter matchen i kväll och på tisdag i Köpenhamn, säger han på det danska fotbollsförbundets hemsida.

Polisen: ”Ingen anledning till allmän rädsla”

Från polisens sida följer man sina vanliga rutiner kring de största evenemangen och har i beredskap att säkerhetsläget alltid kan förändras.

– Vi har ju en polisiär resurs som är uttagen. Sedan har vi möjlighet att förstärka om det skulle uppstå behov, säger polisens presstalesperson Lars Byström och fortsätter:

– När det gäller publiken så ska man självklart gå dit i förhoppning om att se trevlig fotboll. Det finns ingen anledning till någon allmän rädsla. Självklart ska man iaktta naturlig misstänksamhet och försiktighet, som alltid här i livet, och sedan höra av sig till oss om det är något som man tycker sticker ut för mycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer