Vitalij Mutko, till vänster, och Karl-Erik Nilsson, till höger. Foto: Bildbyrån

SvFF kräver svar efter domen mot Mutko

Publicerad

Vitalij Mutko stängdes igår av på livstid från OS efter rysk systematisk dopning. Samtidigt leder han arbetet inför sommarens fotbolls-VM. Svenska Fotbollförbundet reagerar nu på domen. – Vi kommer ställa frågor till Fifa om detta, skriver Karl-Erik Nilsson, ordförande i SvFF i ett sms till SVT Sport.

På tisdagen kom besked från Internationella olympiska kommittén: Ryssland stängs av från vinter-OS 2018 i Pyeongchang efter systematisk dopning. Vitalij Mutko, Rysslands biträdande premiärminister, stängdes av från OS på livstid för sin inblandning i landets dopningprogram.

Mutko var idrottsminister under tiden för OS i Sotji. Idag har han rollen som VM-general inför sommarens mästerskap i Ryssland, samtidigt som han är ordförande i det ryska fotbollsförbundet.

– Mutkos vara eller inte vara som ordförande är en fråga för rysk fotboll och dess medlemmar. Det vore dock märkligt om inte detta påverkar förtroendet i negativ riktning, skriver Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

– Det var ett mycket tufft och skarpt beslut IOC tog och det påverkar förtroendet för all rysk idrott och dess företrädare. Påverkar självklart också förtroendet för Mutko. Om han kan sitta kvar som ordförande i den lokala ryska organisationskommittén är en fråga för ryska fotbollsförbundet och Fifa och ta ställning till, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer