3–0-vinst till Malmö är SvFF:s yrkande. Foto: Bildbyrån

SvFF yrkar på 3–0 till Malmö – Sana inte anmäld

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundets riksombud, juristen Anders Hübinette, har anmält händelserna i den avbrutna matchen på Ullevi. Han yrkar på en 3–0-seger till Malmö – men har inte valt att anmäla Tobias Sana. ”Han har utsatts för en kraftig provokation”, motiverar Hübinette.

Malmöspelaren Tobias Sana, som kastade upp en hörnflagga på Blåvittsupportrarnas läktare efter att ha fått ett knallskottet kastat på sig, är inte upptagen i anmälan.

– Där gör jag bedömningen att han har visserligen begått en förseelse som borde ha föranlett en bestraffning om det bara hade varit en isolerad förseelse, säger Hübnette och fortsätter:

– Men eftersom han har utsatts för en kraftig provokation precis innan så menar jag att det inte finns någon anledning att ge honom någon påföljd för det här och då tycker inte jag att jag ska anmäla honom till disciplinnämden.

Yrkar på 3–0 till Malmö

Anmälan handlar i stället om resultatet, där riksombudet menar att matchen ska sluta 3–0 och inte 0–0 som det stod när matchen avbröts.

– Det är huvudregeln när en match avbrutits på grund av ordningsstörningar. När det är det ena lagets supportrar som har orsakat att matchen avbrutits så ska det andra laget tillkännas segern med 3–0 och jag har inte sett någon anledning att frångå den regeln i det här fallet, säger Hübinette.

Drygt två år sedan sist

Att matcher avbryts tillfälligt i allsvenskan är inte ovanligt. Däremot sker det väldigt sällan att de inte spelas klart.

– Det var väl ganska längesen nu det var ett klockrent fall. Sen har våra bestämmelser ändrat från och till. Senast en match avbröts på det här sättet var det här tragiska dödsfallet i Helsingborg i allsvenska premiären för drygt två år sen, säger Hübinette och fortsätter:

– Och då gick man ju på en annan regel, nämligen att det var synnerliga skäl för att låta det resultat som gällde när matchen avbröts bestå. Där tog ju disciplinnämnden att det var en annan situation än den som jag menar föreligger nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer