Foto: BILDBYRÅN

SVT-experten: ”Han var ovärderlig för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen gör Torbjörn Nilsson sin första match som assisterande tränare för IFK Göteborg. SVT:s fotbollsexpert Markus Johannesson tränades av Nilsson i Oddevold på 1990-talet.

– Jag hade nog inte spelat fotboll på den nivån jag gjort utan honom, säger Johannesson.

När Torbjörn Nilsson nu tar över som assisterande tränare i IFK Göteborg finns det kanske de som inte har stenkoll på hans tid efter spelarkarriärren.

En före detta allsvensk försvarare som har goda minnen från Blåvitt-legendarens tidiga tränarkarriär är SVT:s fotbollsexpert Markus Johannesson.

– Torbjörn Nilsson var ovärderlig för mig. Det var han som lät mig spela A-lagsfotboll under min första säsong i Oddevold, säger han.

Ovärderliga tips

Just Nilssons förmåga att ge råd och presentera ett slags ABC i hur man bör tänka som fotbollsspelare var en nyckel till framgång, menar Johannesson.

– Som tidigare anfallare gav han ovärderliga tips till mig och hur man bör tänka som försvarare, som ingen annan tränare gjort, säger han och fortsätter:

– Men för mig handlar det främst om människan Torbjörn Nilsson, som jag sätter mycket högt på min lista. Han betydde oerhört mycket för mig mentalt. Jag hade nog inte spelat fotboll på den nivån jag gjort utan honom.

Hitta nya vinklar

På frågan om hur Nilsson fungerar som tränare, svarar han:

– Torbjörn är och har nog alltid varit en sökare. Söker det optimala. Försöker hela tiden hitta nya vinklar på och utanför planen. Och vågar testa det, säger Johannesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.