SVT:s EM-gäng: Daniel Nannskog, Therese Strömberg, Jonas Eriksson och André Pops. Foto: SVT

Drömstart på EM för SVT: ”Folk har verkligen längtat”

Uppdaterad
Publicerad

I fredags drog fotbolls-EM äntligen igång – ett mästerskap som varit efterlängat av SVT Sports publik.

Sveriges premiärmatch mot Spanien hade drygt 2,7 miljoner tittare i snitt i SVT1 och mer än 1,2 miljoner starter i SVT Play.

– Det är superkul, folk har verkligen längtat och vi har verkligen lagt ner själ, hjärta och passion för att förbereda oss och göra det här så bra som möjligt, säger SVT:s programledare André Pops.

Sveriges match mot Spanien, där svenskarna till slut lyckades klara oavgjort, sågs av drygt 2,7 miljoner i snitt i SVT1 och räckvidden var 3,3 miljoner. I SVT Play landade siffran på 1,2 miljoner starter.

– Det finns nästan inget som engagerar svenska folket som fotbollsmästerskap och detta EM verkar inte bli något undantag. Att närmare fyra miljoner tv-tittare såg Sverige knipa en poäng mot Spanien bygger förväntningar och vi hoppas på en lång, varm EM-sommar med blågula förtecken, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Fotbolls-EM

”Stolt över hur vi hanterade det”

Lördagens premiärsändning i SVT präglades av Christian Eriksens kollaps i Danmarks match mot Finland. En händelse som skakade en hel fotbollsvärld.

SVT ställde snabbt om och inledde sin EM-sändning med 20 minuter som bara handlade om det som hänt Eriksen, med experter och fördjupning och analyser.

– Jag är väldigt stolt över hur vi som redaktion hanterade den händelsen. Vi hade inte så lång tid på oss för förberedelser innan vi skulle in och när vi började sända visste vi fortfarande inte hur illa det var med honom, säger Pops.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet