SVT:s korrespondent: ”Kvinnor är separerade från männen”

Publicerad

Att kvinnorna bara får sitta på familjeläktaren i den italienska supercupfinalen som spelas i saudiarabiska Jeddah har väckt starka känslor. Men faktum är att det speglar kvinnornas vardag i landet, berättar SVT:s korrespondent Stina Blomgren.
– Det är ett land där kvinnorna är separerade från männen i vardagen, säger hon.

När Milan och Juventus gör upp i den italienska supercupfinalen i dag i saudiarabiska Jeddah får kvinnor som vill se matchen på plats endast nyttja platserna på familjeläktaren. Trots att arenans publikkapacitet är 60 000 åskådare har kvinnor bara tillgång till 9000 platser.

SVT:s korrespondent Stina Blomgren har besökt Saudiarabien och möttes precis som övriga kvinnor i landet av restriktioner.

– När jag och min fotograf reste i landet var vi till exempel hänvisade till familjesektioner om vi skulle äta. Det här är ett land där kvinnorna är separerade från männen i vardagen på flera platser, till exempel universitet och andra platser. Fram tills nu har det varit helt förbjudet för kvinnor att besöka stora sportevenemang som kvällens match, säger Stina Blomgren i SVT:s Morgonstudion.

Satt ljus på kvinnors situation i landet

Så sent som i fjol blev det tillåtet för kvinnor att skaffa körkort.

– I dag kan de också arbeta inom flera yrken än tidigare men fortfarande är kvinnor belagda med en förmyndarskapslag, alla kvinnor från vaggan till graven måste ha en förmyndare ifall du ska resa eller gifta dig. Kvinnors vardag omges av väldigt hårda restriktioner i landet.

Att kvinnorna som vill se dagens match hänvisas till familjeläktaren har upprört men också skapat en debatt som kan vara viktig för framtiden.

– Man kan se att den internationella kritiken stiger sista tiden.

– Det här är ett land med en stor, ung befolkning. Halva befolkningen är under 25, många är högutbildade och många vill se förändringar i landet. I våras så greps ett stort antal kvinnorättsaktivister i landet som fortfarande sitter fängslade, det har satt ljuset på kvinnors situation i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer