Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

SVT sänder fotbolls-EM 2020

Uppdaterad
Publicerad
SVT och TV4 har i dag säkrat rättigheterna till fotbolls-EM 2020. Ett europamästerskap som fyller 60 år och som därför kommer att spelas i städer över hela Europa. ”Jag älskar ju fotboll, och ett EM är verkligen utmanande och roligt att jobba med”, säger SVT Sports programledare André Pops.

2020 kommer fotbolls-EM för första gången att spelas i 13 länder runt om i Europa. 2012 bestämde sig UEFA för att skapa ett ”EURO for Europé” för 2020, för att fira organisationens 60-årsdag. Och precis som för årets EM kommer 24 lag att kvalificera sig till turneringen som avgörs om fyra år.

Och nu står det alltså klart att SVT och TV4 kommer att sända mästerskapet.

– En grymt bra nyhet! De stora fotbollsmästerskapen är en angelägenhet för massor av svenskar, det ser vi på tittarsiffrorna nu, och jag tycker att SVT alltid ska vara med där, säger André Pops.

– Jag älskar ju fotboll, och ett EM är verkligen utmanande och roligt att jobba med. Det här blir dessutom speciellt med matcher i 13 olika länder och framför allt med en final på Wembley.

SVT och TV4 delar också rättigheterna till herrarnas fotbolls-VM 2018 och 2022.

– Fotbolls-EM är ett otroligt populärt evenemang som samlar svenska folket och därför är jag väldigt glad över att vi kan erbjuda tv-publiken den här fotbollsfesten. Förvärvet av fotbolls-EM 2020 innebär att SVT kommer att visa de största och viktigaste fotbollsmästerskapen på herrsidan till och med 2022, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Här är de 13 EM-städerna 2020

Visa

Här arrangeras tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal:
Bryssel, Belgien
Köpenhamn, Danmark
Budapest, Ungern
Amsterdam, Nederländerna
Dublin, Irland
Rumänien, Bukarest
Glasgow, Skottland
Bilbao, Spanien

Här arrangeras tre gruppspelsmatcher och en kvartsfinal:
Baku, Azerbajdzjan
München, Tyskland
Rom, Italien
St Petersburg, Ryssland

Här arrangeras semifinalerna och finalen:
London, England

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer