Åsa Edlund Jönsson. Foto: SVT.

SVT Sports chef om gripandet: ”Oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Två journalister från norska NRK greps när de var i Qatar och rapporterade inför nästa års fotbolls-VM.

Här svarar SVT Sports chef Åsa Edlund Jönsson på frågor om det inträffade och hur det påverkar SVT:s arbete kring VM.

Hur reagerar SVT sport på att två norska journalister greps när de bevakade fotbolls-VM i Qatar? 

– Det är ett oacceptabelt ingrepp på pressfriheten. Har man bjudit in världen till en stor fotbollsfest måste man räkna med att journalister vill bevaka evenemanget och landet både före och under mästerskapet.

Hur påverkar denna händelsen hur SVT Sport arbetar kring fotbolls-VM i Qatar? 

– Ingenting som jag kan se idag. Vi kommer att arbeta enligt den plan som vi har. Och händelsen understryker verkligen vikten av journalistik både runt fotbolls-VM och Qatar, så vi kommer att fortsätta den bevakning vi redan påbörjat. Sedan, rent säkerhetsmässigt, har SVT en stor vana vid att arbeta i länder med utmanade arbetsförhållanden och vi kommer fortsätta att arbeta enligt SVT:s rutiner vid utlandsarbete.

Förändrar detta förutsättningar för de reportrar som SVT skickar till Qatar? 

– Vi kommer att ha en dialog med våra kollegor på NRK för att inhämta kunskap kring händelsen och dra våra egna slutsatser utifrån detta. Som ansvarig chef är det självklart av största vikt att våra journalister kan verka i en så trygg miljö som möjligt och att de är fria att ställa vilka frågor de vill.

Fifa har sagt att journalister ska kunna granska Qatar-VM, kan man lita på det nu? 

– Det hoppas och tror jag men vi kommer självklart återigen att framföra till Fifa det vi sagt vid upprepande tillfällen, det vill säga att vi förväntar oss att vi kan göra ett fullvärdigt journalistiskt arbete före och under VM i Qatar.

Vilken kommunikation har/har SVT haft med Fifa om journalisters möjlighet att arbeta säkert i Qatar? 

– SVT har vid ett flertal tillfällen tydligt framfört till Fifa vikten av en fri, oberoende journalistisk bevakning av och runt fotbolls-VM och Fifa har bekräftat att vi ska kunna utföra vårt uppdrag.

KLIPP: NRK-journalister greps i Qatar – här kommer de hem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.