Piteå och Göteborg har ett tufft spelschema framför sig. Foto: Bildbyrån

Tajta schemat efter VM: ”Enorm belastning”

Uppdaterad
Publicerad

Piteå och Göteborg spelar match var fjärde dag under stora delar av fotbollshösten – ett faktum som väcker reaktioner.

–Vi behöver få en längre tävlingssäsong i damallsvenskan, säger Piteås guldtränare Stellan Carlsson.

– En tuff belastning, men jag älskar att spela matcher, säger Göteborgs landslagsmittfältare Elin Rubensson.

En hektisk period väntar de damallsvenska fotbollsklubbarna efter VM i Frankrike. Framför allt för regerande svenska mästarlaget Piteå och fjolårstvåan Göteborg som ska spela Champions League under hösten.

Under säsongens avslutande 15 veckor kommer båda lagen att spela minst 18 tävlingsmatcher, troligtvis 20 då klubbarna lär ta sig till minst åttondelsfinal i Champions League. Spelschemat blir extra koncentrerat på grund av två landslagsuppehåll.

– Vi spelar sju matcher på 23 dagar efter landslagsuppehållet i september. Efter det är det ytterligare ett landslagsuppehåll innan allt ska avgöras i oktober. Det kommer vara en enorm belastning på spelarna, och självklart på de som varit iväg på VM. Det kommer vara en sak man måste ta i beaktande under hösten, säger Piteås tränare Stellan Carlsson.

Återhämtning viktigt

Serieledande Göteborgs landslagsmittfältare Elin Rubensson, som spelade i sex av Sveriges sju VM-matcher, ser mest fram emot den intensiva hösten.

– Jag tycker bara det ska bli jätteroligt. Sedan är det klart att det gäller att vara lite extra noggrann med återhämtning, och ta hand om kroppen. Det kommer vara många veckor då det blir nästan tre matcher i veckan. Det kommer bli en tuff belastning, men jag älskar att spela matcher, säger VM-bronsmedaljören.

Rosengårds sportchef Therese Sjögran hade velat att omstarten av allsvenskan, som sker i helgen efter ett mästerskapsuppehåll sedan i maj, skulle ha skett nästa helg.

”Omgång i november”

-Då hade spelarna fått lite mer tid att återhämta sig. Det blir en ganska komprimerad höst. Det hade varit bättre att kanske spela någon omgång i november, för att det skulle vara helt optimalt för spelarna, säger Sjögran.

Elin Rubensson håller med.

– Men samtidigt har vi spelare här hemma som inte spelat mästerskap och match på två månader. Men det är klart, för oss som är iväg med landslag så blir det väldigt tajt. Men samtidigt, ska man förlänga ännu längre in i november blir det en väldigt, väldigt lång säsong. Det kommer nog vara svårt att få det bra för alla.

Inför varje damallsvensk säsong sker en dialog kring spelschemat mellan Svenska fotbollförbundet, intresseorganisationen Elitfotboll Dam (EFD) och klubbarna. Mästerskapsår är alltid en utmaning.

”Blir tajt – alltid”

– Vi är privilegierade på så sätt att Sverige ofta går till mästerskapsslutspel. Vilket gör att årsplanen blir tajt – alltid. Det är alltid ett bollande kring hur många omgångar vi ska lägga innan uppehållet och hur många vi ska lägga efter. Men vi brukar ändå få in det, säger Anna Lögdberg, tillförordnad chef vid förbundets tävlingsavdelning.

Piteås tränare Stellan Carlsson, som ledde norrbottningarna till ett historiskt SM-guld förra året, hade velat se ett annat upplägg i år.

– Vi behöver få en längre tävlingssäsong i damallsvenskan. Ta VM som ett exempel, där man spelar sju matcher på exakt en månad om man går till medaljmatch. Det gör ju vi hela tiden som det ser ut nu, det blir ju ett väldigt komprimerat spelschema, och då behöver säsongen förlängas – naturligtvis. Det kan vara dels att spela in i november. Men det går ju att börja tidigare också, spela några omgångar före mars, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.