Kvinnor kommer inte att få idrotta i Afghanistan. Foto: TT

Talibanerna: Kvinnor får inte idrotta

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor stoppas från att idrotta i Afghanistan.

Det bekräftar talibanerna för australiska SBS.

– Islam tillåter inte det, säger en talesperson.

Senast talibanerna styrde Afghanistan fick kvinnor inte idrotta alls – och efter att extremiströrelsen i augusti återtog makten har många av dem tvingats på flykt.

I en intervju med australiska SBS meddelar talespersonen Ahmadullah Wasiq att förbudet återinförs.

Talibanernas maktövertagande

Frågan aktualiserades då Afghanistans cricketlandslag för herrar planerat en landskamp mot Australien senare i år.

Men eftersom det internationella förbundet kräver att alla nationer även har ett damlandslag är det tveksamt om den blir av – och Wasiq menar att man inte kommer att kompromissa i frågan.

”Islam tillåter inte det”

– Även om vi möter utmaningar och problem, så har vi kämpat för att vår religion ska följas. Vi kommer inte att lämna islamiska värderingar, även om det blir reaktioner. Vi överger inte våra regler.

Enligt talibanledaren har kvinnor rätt till nödvändigheter som att gå till affären, men sport räknas inte in i den kategorin.

– I cricket och andra sporter kommer kvinnor inte att ha en islamisk klädkod. Det är uppenbart att de kommer att exponeras och inte följa den klädkoden. Islam tillåter inte det.

ARKIV: Khalida Popal till SVT: ”Är väldigt orolig” (18 augusti 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet