Drömmen: Växa till något riktigt stort

Uppdaterad
Publicerad

”Den här dagen är vi alla tillsammans. Oavsett svensk eller ickesvensk. Vi är tillsammans oavsett vilken bakgrund vi har – vi firar nationaldagen tillsammans”.

Så säger Abdulla Husseini, 20, som kom som ensamkommande flykting från Afghanistan för fyra år sedan, och sedan i vintras spelar i korplaget Flyttfågeln.

Ett av 24 lag, och en av 250 spelare, som deltar i #tillsammanscup som under nationaldagen arrangerades på Enskede IP.

”Startskottet”

Idén att göra något stort, involvera nyanlända, få in dem och spela fotboll kläcktes i vintras av cupgeneralen Erik Englund.

– Jag tänkte att jag drar igång en cup. Jag spelade här på Enskede IK när jag var liten, och pratade med dem om jag skulle kunna låna hela idrottsplatsen, säger Englund.

Syftet med cupen är att ha hälften svenskar och hälften nyanlända och mixa dem i lag.

– Det var startskottet.

Korplagetet Flyttfågeln, ett femtontal spelare från tre olika nationer, Afghanistan, Eritrea och Somalia, startades i höstas av Erik Englund tillsammans med coachen Eddie Kone.

– Det var många i laget som aldrig tidigare hade spelat fotboll, säger Kone. Varje träning och match ser man utveckling.

Svenska självklarhet

Integrationen har under resan med korplaget Flyttfågeln visat sig på flera sätt.

– Som enkla saker, som att man ska hälsa på varandra efter en match. Många visste inte att man kunde göra så, och det har man fått lära sig.

– Och även om man är arg på någon när man spelar, så är man kompisar efter matchen. Man tar varandra i handen, det är domaren som bestämmer. Det är också en del i integrationen.

Språket på fotbollsplanen är enkomt svenska.

– Alla pratar svenska, säger Eddie Kona. Vi möter folk som pratar svenska, och då måste man lära sig svenska, annars missar man mycket information.

Flera hörde av sig i vintras, ville vara med i projektet, och involverades. Under två till tre månader har cirka tio personer drivit projektet #tillsammanscup för att möjliggöra den här dagen.

– Det har vuxit till vad det är idag. Det är inte en fotbollscup längre. Det är en stor festival.

”Välkommen!”

De mixade lagen och de totalt cirka 250 spelarna var kärnan på Enskede IP där fotboll varvades med uppträdanden, föreläsningar och foodcourts.

– Jag tror det betyder hur mycket som helst för spelarna. Dels från de nyanlända att känna sig välkomna här i Sverige på ett väldigt schysst sätt, och fira det här. Men också för de som kommer från föreningar, säger Erik Englund.

– Det här är inte en vanlig kontakt som man har. I samhället finns inte den idag, tror jag. Det är berikande åt båda håll.

En folkfest, säger Julia Holmberg i laget Dab team.

Flyttfågeln Abdulla Husseinis familj finns kvar i Irak. För honom har fotbollen blivit ett andninghål.

– När jag spelar glömmer jag allting. Svårigheter och problem som jag har. Fotbollen betyder mycket för mig.

Nationaldagen statement

Svenska nationaldagen, den 6:e juni, är vald som speldag för #tillsammanscup för att få bästa möjliga ”statement”.

– Den här gruppen som arrangerar står för öppenhet och solidaritet, och det vill vi visa med den här dagen. Det är vårat Sverige.

Detalj från arrangemanget. Under förmiddagen saknade flera av lagen spelare. Anledningen till det är att fastemånaden ramadan infaller nu.

Växa till något stort

Hjärnorna bakom #tillsammanscup hoppas nu att projektet ska få ringar på vattnet, och sprida sig över resten av landet.

– Konceptet skulle man kunna ta vart som helst i Sverige. Det budskapet vill vi sprida. Man kan gå in på vår hemsida, ta kontakt med oss, och få tips av oss, om hur vi har löst det här, för att kunna sätta upp likande saker i Sverige, hälsar Erik Englund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.