Patrik Schick Foto: Bildbyrån

Tjeckien vann – anfallaren stor hjälte

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Schick blev stor matchhjälte mot Skottland.

Tjecken stod för dubbla fullträffar, varav det andra kom från halva plan.

– Det är ett sagolikt mål, säger landslagskollegan Tomáš Souček.

12 000 åskådare på Hampden Park i Glasgow fick se Skottland förlora i deras EM-premiär. I en böljande match var det tjeckerna som stod för effektiviteten och vann med 2-0.

Och Tjeckien kan tacka anfallsstjärnan Patrik Schick för drömstarten på mästerskapet för deras del. Schick stod för båda målen och det andra var av yttersta klass.

Fotbolls-EM

Galet mål

1-0 kom i första halvlek. Schick nådde högst på ett inlägg i en duell med två skotska försvarare och kunde nicka in ettan. Tvåan var desto mer spektakulär.

Tjeckien bröt på egen planhalva och ställde om direkt. Bollen gick fram till Schick som på första tillslaget gick på skott från halva plan. Avslutet seglade över David Marshall och hela vägen in i mål.

– Jag tittade på målvakten för att se var han stod och såg då att han var långt ute. Jag kollade igen, sen sköt jag, säger matchvinnaren Schick om 2-0-målet.

– Det är ett sagolikt mål. Det är otroligt vilken träff han fick, säger landslagskollegan Tomáš Souček.

En perfekt start på mästerskapet för Tjeckiens del som ställs mot Kroatien härnäst. För Skottland, som gjorde sin första stora mästerskapsmatch på 23 år, väntar nu ett tufft möte mot grannen England (som vann mot Kroatien i deras första match.

– Hela landet ville att vi skulle få en bra start. Vi hade självförtroende och var laddade, men vi tog inte till vara på våra chanser, säger Skottlands lagkapten Andy Robertson efter matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet