Tobias Sana fick ett knallskott inkastat mot sig från Göteborgssupportrarna och svarade med att kasta upp hörnflaggan i klacken. Foto: TT NyhetsbyrånVisa alla (4)
Visa alla (4)

Toppmötet avbrutet efter ny skandal

Uppdaterad
Publicerad

Allsvenskan skakas av en publikskandal. Matchen mellan IFK Göteborg och Malmö avbröts efter att ett knallskott kastats mot tidigare IFK-spelaren Tobias Sana och den assisterande domaren Mathias Klasenius. ”Man blir så jävla förbannad”, säger Göteborgstränaren Jörgen Lennartsson.

Tobias Sana stod och värmde upp på ena långsidan när ett knallskott i den 77:e minuten kastades mot honom från publiken. Knallskottet landade alldeles intill Sana och den assisterande domaren Mathias Klasenius och brände av. En mycket upprörd Sana svarade med att ta en hörnflagga och kasta mot ståplatsläktaren där IFK Göteborgs supportrar befann sig.

Han leddes sedan in i omklädningsrummet av spelare och ledare från båda lagen. Matchen avbröts direkt efter händelsen, och en dryg halvtimme senare togs ett enhetligt beslut att inte återuppta matchen.

”En assisterande domare i chock”

– Jag kommer att anmäla ärendet till disciplinnämnden. Det är en assisterande domare som är i chock efter att ha fått det här knallskottet i huvudhöjd. Vår bedömning är att vi inte kan fortsätta. Vi har inte funktionärer för det, sa matchdelegaten Pelle Höög till C More om beslutet att avbryta matchen.

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren var mycket nedslagen efteråt.

– Tragiskt att det ska bli så här och att en person ska få förstöra en match och att det bara blir rubriker om detta. Från IFK Göteborgs sida, jag utgår från att det är en av våra supportrar, är det bara att be om ursäkt för att detta sker. Vi är oerhört ledsna, säger Gren till C More.

Tidigare spelat i Göteborg

Jörgen Lennartsson, tränare för Göteborg, är upprörd över det inträffade och förbannad på personen som kastade in knallskottet.

– Den där enda människan av de 15 000 som var på den här matchen, som tycker att han har rätt att ta beslutet att kasta ett knallskott – han har inte en aning om vidden av vad han förstör. Han förstör för allsvenskan, för IFK Göteborgs supportrar, för ledare, samarbetspartner. Han har inte en aning om vidden av vad det innebär. Man blir så jävla förbannad, att en enda människa kan skada vår verksamhet så in i helvete hårt som han gör när han slänger in den där. Det är det som gör mig så otroligt ledsen och bedrövad, sade Lennartsson inför ett samlat pressuppbåd efter matchen.

Sana med förflutet i Göteborg

Om eller när matchen, som stod 0-0 innan knallskottet kastades in, kommer att spelas klart är inte känt i dagsläget.

Tobias Sana slog igenom på allvar i IFK Göteborg 2012 och värvades senare under året till Ajax. Där hade göteborgaren en tung tid och i januari 2015 återvände han till allsvenskan, men då till Malmö FF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer