Vichais familj utanför King Power stadion ett par dagar efter kraschen. Foto: TT.

Tragedin i Leicester: Familjen till helikopteroffer stämmer döde ägarens bolag

Uppdaterad
Publicerad

För knappt ett år sedan störtade helikoptern med Leicesters ägare och fem personer omkom i kraschen utanför hemmarenan King Power stadion. Nu stämmer familjen till en av de förolyckade den döde ägarens bolag på 95 miljoner kronor.

Helikoptern lyfte från fotbollsplanen på King Power stadion omkring 30 minuter efter att Leicester mött West Ham en lördagskväll i slutet av oktober förra året. Helikoptern drabbades av fel med den bakre rotorn. Två poliser försökte att rädda de drabbade, men tvingades backa från den kraftiga branden.

Utanför arenan samlades snabbt tusentals supportrar, inte bara till Leicester City, och lämnade mängder av blommor och halsdukar och platsen blev snabbt en plats för reflektion och eftertanke. Sorgearbetet rörde hela England under flera veckor.

Ärendet avgörs i domstol i Bangkok

Ägaren Vichai Srivaddhanaprabha var vid tidpunkten Thailands femte rikaste person med en förmögenhet på närmare 50 miljarder kronor. Leicesters hemmaarena King Power stadion är döpt efter hans taxfree-företag. Familjen till den förra skönhetsdrottningen Nusara Suknamai, 33, då anställd i Vichais företag, stämmer nu Vichais företag på 95 miljoner kronor. Enligt thailändsk lag är det ägaren till helikoptern som är ansvarig för olyckan och ärendet kommer att avgöras i civil domstol i Bangkok.

– Mr Vichai var ägare till helikoptern och det stod även namnet King Power på den. Det verkar som om bolaget försöker att smita ifrån sitt ansvar, säger familjens advokat Pinit Laksanavisit, enligt AP.

Första rättegångsdagen är satt till den 26 november men advokaten uppger att man kan tänka sig en förlikning.

En haveriundersökning visade att pilotens pedaler kopplade till rotorbladen slutade att fungera och helikoptern störtade rätt ner på en parkering utanför arenan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.