Malmö toppar allsvenskan på samma poäng som Djurgården. Foto: Bildbyrån

Tre matcher kvar – så avgörs guldstriden

Uppdaterad
Publicerad

Endast tre omgångar återstår och en rafflande avslutning på allsvenskan väntar. Malmö har satt sig i förarsätet men har ett tufft spelschema. Mycket kan hända men här reder vi ut förutsättningarna inför guldjakten.

1. Malmö FF, 59 (49–14, +35 i målskillnad)

Återstående matcher: Hammarby (b), AIK (h), Örebro (b)

Kommentar: Malmö tog över serieledning (på målskillnad) efter en uddamålsseger mot Göteborg. Sedan förlusten mot Djurgården har skåningarna visat rejäla mästartakter, sex raka vinster och noll insläppta mål. Men Malmö har nog det tuffaste spelschemat de sista tre matcherna bland toppkonkurrenterna och ska beta av både Hammarby och AIK innan ett på pappret enklare motstånd, Örebro, väntar i sista omgången. Utöver allsvenska guldstriden är Malmö det enda laget med europeiskt spel i kalendern och där väntar Lugano, en match som spelas mellan matcherna mot Hammarby och AIK.

2. Djurgården, 59 (47-17, +30 i målskillnad)

Återstående matcher: Göteborg (b), Örebro (h), Norrköping (b)

Kommentar: Derbyförlusten mot Hammarby var ett hårt slag mot de blårandiga guldambitionerna. Djurgården har fyra förluster i år, alla är mot Stockholmsrivalerna. Härnäst väntar en bortamatch mot ett IFK Göteborg utan något större att spela för utöver äran. Kan Djurgården studsa tillbaka? Serietvåan kommer antagligen vara beroende av poängtapp från Malmö och behöver nog gå rent i de sista omgångarna för att bärga det första guldet sedan 2005.

3. Hammarby, 56 (67–36, +31 i målskillnad)

Återstående matcher: Malmö (h), Östersund (b), Häcken (h)

Kommentar: Hammarby har med två derbyvinster seglat upp som en dark horse i guldstriden. Bajen har en tuff match mot Malmö närmast, en match som kan bli direkt avgörande för guldstriden. En vinst där så skaffar sig Hammarby ett riktigt slagläge för att ta hem Lennart Johanssons pokal. De två sista matcherna mot ett krisande Östersund och ett avhängt Häcken bör innebära två avslutande segrar för Söderlaget.

4. AIK, 56 (40–20, +20 i målskillnad)

Återstående matcher: Falkenberg (b), Malmö (b), Sundsvall (h)

De regerande mästarna har ett jobbigt spelschema med två matcher mot lag som krigar för sin allsvenska existens och sedan ett ruskigt formstarkt Malmö. AIK:s spel har hackat en del på sistone och derbyförlusten mot Hammarby var ett slag i ansiktet för Gnaget i jakten på ett guld. Men skulle AIK lyckas slå Malmö så kan förutsättningarna för guldstriden förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.